nieuws

Dirk en Vomar goedkoopst met bio

Formules 2054

Dirk en Vomar goedkoopst met bio
Een biologisch 'eiland' bij een AH-vestiging

DEN HAAG – Consumenten die biologische producten willen kopen, zijn het goedkoopst uit bij supermarktketen Dirk. Vomar volgt op plaats twee.

De prijzen bij Dirk en Vomar zijn respectievelijk gemiddeld 13 procent en 11 procent lager dan gemiddeld. Biologische winkels zijn duurder dan supermarkten. Bij biologische winkels zoals Ekopplaza, Natuurwinkel en Odin liggen de prijzen met 15 tot 28 procent juist hoger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een vergelijking van de Consumentenbond die daar dinsdag over publiceert, meldt het Algemeen Dagblad.

Reactie Dirk

Directeur Marcel Huizing is niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek: ‘Ook bij de vorige prijspeiling van de Consumentenbond op biologische producten kwam Dirk als goedkoopste uit de bus. Dirk is de goedkoopste supermarkt van Nederland en we zorgen ervoor dat dit zo blijft. Als we ergens voordeel weten te behalen, dan delen we dat met onze consument. Ook bij ons biologische assortiment. Bij Dirk willen we verantwoorde voeding betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen.’

Bio wordt relatief goedkoper

Tegenover de hogere prijzen bij biowinkels staat wel een groter aanbod. Biowinkels hebben duizenden bioproducten in assortiment terwijl reguliere supermarkten er hooguit een duizendtal aanbieden. Bij discounter Lidl en Aldi is dat aanbod nog kleiner, die hebben er elk ongeveer 100, aldus het AD op gezag van de Consumentenbond. Biologische producten worden relatief wel goedkoper. Vijf jaar geleden waren biologische producten twee keer zo duur als reguliere, nu is dat verschil 63 procent. Dat blijkt uit de vergelijking van 115 producten van 13 reguliere supermarkten met die van vier biowinkels.

Bio huismerken goedkoper dan A-merken

Consumenten hoeven echter toch niet altijd duurder uit te zijn als zijn voor biologisch kiezen. Biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan de reguliere van A-merkfabrikanten, constateert de Bond. Zo is sinaasappelsap van Appelsientje bij AH €0,40 duurder dan het biosap van het huismerk. En Hoogvliet rekent voor halfvolle melk van Campina €1,21 terwijl de versie van Bio+ in die winkel €1,02 kost.

€1,5 miljard

Uit cijfers van Bionext blijkt dat Nederlandse consumenten in 2017 voor €1,5 miljard aan biologische producten kochten. Het meeste geld wordt daarbij besteed aan kruidenierswaren zoals rijst, babyvoeding en koffie. De grootste stijgers zijn biologische eieren met 17 procent meer en zuivel waarvan 11 procent meer is verkocht van de biovarianten.

 

Reageer op dit artikel