nieuws

AH start test met robotbezorging

Formules 3811

AH start test met robotbezorging
AH's bezorgrobot tijdens de presentatie van Machiel Tiddens, AH Online (maart 2019).

AMSTERDAM – AH gaat op de high tech campus in Eindhoven robotbezorging testen.

De Albert Heijn-robot gaat lunches rondbrengen en weet autonoom de locatie te vinden waar de student of medewerker van de bestelling is. De test is nog in een prille fase en moet eind tweede kwartaal, begin derde kwartaal ingaan. Het zal de eerste praktijktest zijn van de AH-robot. De robot heeft een klep waaronder de boodschappen of lunch ligt. Het nieuws werd bekend tijdens het Digital Food congres in Amsterdam.

Muller wil meer experimenten zien

De test past in het streven van Ahold Delhaize om ‘tech’ een van de pijlers onder de strategie te laten zijn. Volgens topman Muller moet het concern minder conservatief worden in zijn aanpak. ‘We moeten meer durven experimenteren. Ik wil meer inspiratie en creativiteit zien en minder vaak horen ‘dat kan niet’ of ‘dat gaat niet’ zonder dat we het geprobeerd hebben.’

Test met zelfrijdende auto’s in VS

Zo wil Ahold Delhaize in de VS de Amerikaanse dochter Stop & Shop komend voorjaar een test laten beginnen met het thuisbezorgenvan boodschappen in zelfrijdende auto’s. Ook werkt AH aan een slim deurslot en is het aan de slag gegaan met de Google assistent. Wereldwijd bekijken supermarkten de mogelijkheden van verregaande robotisering, deels rijden die autonoom. Het gaat dan om robots zoals in distributiecentra. AH zet ze bijvoorbeeld al in in het dc in Zaandam. Zie onderstaande video uit november vorig jaar tijdens de testruns:

Reageer op dit artikel