nieuws

Action blijft flink groeien

Formules 2907

Action blijft flink groeien

ZWAAGDIJK – Discountketen Action heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met fors meer omzet en operationele winst dan een jaar eerder.

Het van huis uit Noord-Hollandse Action verdiende vooral meer geld door het openen van 230 nieuwe winkels in zeven verschillende Europese landen.  Alle 1325 filialen die eind 2018 open waren, zorgden voor een omzet van ruim €4,2 miljard euro. De operationele winst steeg naar €450 miljoen euro, 16 procent meer dan een jaar eerder.

Autonome groei trager

De autonome groei vertraagde wel iets. Bij winkels die langer dan een jaar open zijn steeg de omzet in doorsnee met 3,2 procent. Dat was een jaar eerder nog 5,3 procent. Volgens Action hadden de groeicijfers hoger kunnen uitpakken. In Franse en Duitse distributiecentra kampte het bedrijf met logistieke problemen, waardoor voorraden niet of niet tijdig in winkels terechtkwamen. Dat had volgens de discounter een negatief effect op de opbrengsten. Ook de protesten van de ‘gele hesjes’ en andere stakingen in Frankrijk zaten de verdiensten van Action dwars.

Omzetdoel €10 miljard

Topman Sander van der Laan sprak wederom van een succesvol jaar voor Action. Het bedrijf mikt volgens hem op verdere groei. Op de middellange termijn wil de winkel de omzet naar 10 miljard euro optrekken, geholpen door het verder opvoeren van het winkelbestand. Het bedrijf kijkt ook naar locaties in andere landen dan waar het nu actief is. Eind 2018 had Action filialen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Polen.

Supermarkten

De groei van Action zal voor een deel ten koste gaan van het supermarktkanaal. Half 2014 berichtte GfK dat de verkopen van traditioneel supermarktassortiment bij Action met 17 waren gegroeid, fors meer dan het schamele procentje groei dat supermarkten toen boekten in productgroepen zoals zoetwaren, dierenvoeding, wasmiddelen en reinigers.

Reageer op dit artikel