nieuws

AH test emissievrije bevoorrading steden

Formules 982

AH test emissievrije bevoorrading steden

ZAANDAM – Albert Heijn is een nieuwe pilot gestart rond het emissievrij bevoorraden van supermarkten in steden.

De supermarktketen doet dat met volledig elektrische trucks en plug-in-hybridetrucks. Het gebruik van plug-in-hybridetrucks is volgens Albert Heijn een Europese primeur. De marktleider voert de test uit in samenwerking met DAF Trucks, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO. Het project loopt minimaal 2 jaar.

Analyses TNO

De partijen testen drie batterij-elektrische (DAF CF Electric) en twee plug-in-hybride truck-trailercombinaties (DAF CF Hybrid) en een zogeheten snellaadinfrastructuur. Het doel is om zoveel mogelijk relevante technische, operationele, financiële en organisatorische aspecten voor emissievrije bevoorrading van supermarkten te testen. Op basis van analyses door TNO zal hiermee worden vastgesteld aan welke functionele en operationele vereisten de middelen en organisatie moeten voldoen om in de nabije toekomst supermarkten in binnensteden emissievrij te gaan bevoorraden.

Van Zaandam naar Amsterdam

Albert Heijn zal met de partners de komende jaren mogelijkheden onderzoeken waarbij over de volledige afstand elektrisch wordt gereden. Dit gaat met name om ritten vanaf Zaandam naar Amsterdam. Met plug-in-hybridetrucks kunnen vanaf Zaandam ook winkels verder weg (bijvoorbeeld Utrecht) emissievrij worden bevoorraad. De batterijen van de voertuigen worden tussen de ritten bijgeladen op een speciaal aangelegd snellaadplein op het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. De truck-trailercombinatie is Albert Heijns belangrijkste type voertuig. Meer dan 90 procent van de leveringen aan de supermarkten wordt daarmee uitgevoerd.

Reageer op dit artikel