nieuws

AH: Bonus om misstanden te voorkomen

Formules 15273

AH: Bonus om misstanden te voorkomen
Foto: Koos Groenewold

ZAANDAM – Albert Heijn gaat werknemers die oog hebben voor mensenrechten een bonus uitkeren.

De nieuwe bonusregeling geldt met ingang van 2020, meldt dagblad Trouw. Het is één van de maatregelen die de supermarktketen invoert om het risico op misstanden in de productieketens te verkleinen. Werknemers worden straks dus beoordeeld op de vraag of ze rekening houden met mensenrechten.

Kwaliteitsmanagers en inkopers

Laura Jungmann, manager duurzaamheid van Albert Heijn, onderstreept in de krant dat dit vooral voor kwaliteitsmanagers en inkopers gaat gelden. In een interne training voor inkoopmedewerkers zullen de thema’s mensenrechten en duurzaamheid onderdeel worden van de onderhandelingen met toeleveranciers. Daarin moeten ze vragen stellen om misstanden te kunnen signaleren. ‘Inkopers zijn niet getraind op het identificeren van kinderarbeid of illegale ontbossing. Zij leren nu waar ze gericht naar moeten kijken in productcategorieën met een hoog risico’, zegt Jungmann.

Zes onderzoeken

Albert Heijn gaat jaarlijks zes onderzoeken doen naar de gevolgen van de eigen inkoop op mensenrechten in de toeleveringsketens. De marktleider doet de toezeggingen op het gebied van mensenrechten in antwoord op de campagne Behind the Barcodes van Oxfam Novib. De conclusie van die campagne was dat veel supermarkten vaak ondermaats scoorden op het gebied van duurzaamheid. Albert Heijn zegt het beleid van de supermarkt niet zozeer te hebben veranderd, maar vooral transparanter te zijn geworden.

Reageer op dit artikel