nieuws

Bond: Dirk goedkoopst met budgetmerk

Formules 4756

DEN HAAG – Dirk van den Broek, een deel van de winkels van Hoogvliet en Vomar zijn de goedkoopste supermarkten van Nederland als het aankomt op budgetmerken. Aldi en Lidl eindigen in de middenmoot.

Bond: Dirk goedkoopst met budgetmerk

Dat blijkt uit een nieuw prijsonderzoek van de Consumentenbond, zoals dat is gepubliceerd in het februarinummer van de Consumentengids. De bond kocht bij supermarktketens met een marktaandeel van meer dan 1 procent en minimaal 50 winkels de goedkoopste variant van 110 basisproducten, zoals rijst, koffie, frisdrank en melk. Ook onlinesupermarkt Picnic werd meegenomen in het onderzoek. Hoofdconclusie is dat consumenten die consequent voor de laagste prijs gaan en niet voor A-merken, gemiddeld 40 procent goedkoper uit zijn. ‘Ten opzichte van bijna 10 jaar geleden is dat verschil wel kleiner geworden, want toen was het 50 procent’, zo merkt de bond op. Die vond ook opmerkelijke prijsverschillen tussen verschillende Superunie-leden. Zo kost een fles Summit Cola bij Dirk €0,61 en bij Picnic €0,86, een prijsverschil van 29 procent.

Kwaliteitsverschil tussen budgetmerken ketens

De bond merkt als nuance op dat de laagste prijs niet alles zegt, omdat kwaliteitsverschil ook een rol kan spelen. Zo bevat de goedkoopste pindakaas bij Jumbo maar 51 procent pinda’s, terwijl dat bij Albert Heijn 85 procent is. Ook heeft bijvoorbeeld de melkchocoladereep van Jumbo geen UTZ-certificering. De grootste prijsverschillen binnen een formule werden aangetroffen bij Hoogvliet, dat door de Consumentenbond daarom met twee verschillende prijslijnen is opgenomen in het onderzoek. Met de goedkope prijslijn hoort Hoogvliet bij de drie goedkoopste ketens in het onderzoek, de ‘dure’ lijn is overigens ook nog goedkoper dan het gemiddelde. Bij Jumbo waren de prijsverschillen geringer dan bij een eerder onderzoek naar A-merken, waardoor die keten niet opgesplitst hoefde te worden.

AH, Aldi en Lidl op gemiddelde

Albert Heijn, Aldi en Lidl zitten exact op het gemiddelde, Dekamarkt, Jumbo en Deen daar iets onder. Plus en Picnic zijn iets duurder dan het gemiddelde. Jan Linders en Coop zitten daar met hun prijzen weer boven, terwijl Poiesz en Spar de duurste supermarktketens zijn om basisassortiment te kopen. Spar is 28 procent duurder dan de goedkoopste keten in het onderzoek, Dirk van den Broek.

De lijst:

Formule Prijsniveau
Dirk van den Broek 90
Hoogvliet (laag) 91
Vomar 91
Deka 96
Hoogvliet (hoog) 96
Deen 97
Jumbo 99
Albert Heijn 100
Aldi 100
Lidl 100
Plus 102
Picnic 102
Jan Linders 105
Coop 106
Poiesz 111
Spar 118

Bron: Consumentenbond

Reageer op dit artikel