nieuws

Van Veen: Vetorecht Jumbo in sportploeg

Formules 2070

Van Veen: Vetorecht Jumbo in sportploeg
© Fotopersburo Bert Jansen

VEGHEL – Jumbo kan (bij onenigheid) een veto uitspreken over beslissingen binnen de schaats- en wielerploeg Team Jumbo-Visma.

Dat onderstreept Jumbo-cfo Ton van Veen in een interview met de Telegraaf over de nieuwe structuur achter het sportteam. ‘Er is nu een overkoepelende bv waarvan Jac Orie (schaatsen, red.) en Richard Plugge (wielrennen, red.) de eigenaar zijn en waarvan Justin Goetzee als algemeen directeur is aangesteld. Beide teams werkten al veel samen, maar nu gaan de twee bedrijfjes echt op in één juridische en financiële onderneming’, zegt Van Veen. ‘Van deze bv zijn Orie en Plugge allebei vijftig procent aandeelhouder, maar heeft Jumbo een golden share zonder winstdeelneming. Wanneer er onenigheden zijn, hebben wij de doorslaggevende stem en indien nodig ook een vetorecht bij bepaalde beslissingen.’

Meer dan €20 miljoen per jaar

De krant, die Van Veen de architect achter de nieuwe structuur noemt, rept over een budget van meer dan €20 miljoen per jaar voor de sporters. Naast Jumbo en Visma zijn ook bedrijven als Heineken, Vrumona, Unilever en Red Bull bij Team Jumbo-Visma betrokken. Van Veen is voorzitter van de Raad van Commissarissen van het team. De sporters worden onder meer begeleid door de Jumbo Foodcoach, een app die de sporters helpt een gezond voedingspatroon na te streven. Door de app kunnen de atleten thuis maaltijden bestellen die zijn afgestemd op persoonlijke voorkeuren en hun trainingsschema.

Andere sporttakken

Van Veen zegt ook dat in de toekomst andere sporttakken zich mogelijk zullen aansluiten bij Jumbo-Visma. ‘In eerste instantie kijken we naar de ontwikkeling van jong talent en aanpalende takken van het wielrennen en schaatsen, zoals cyclocross of een marathonteam….we willen stap voor stap groeien, waarbij we wel de ambitie hebben dit sportbedrijf op termijn verder uit te bouwen.’

Reageer op dit artikel