nieuws

Bonden en Jumbo 17 december voor rechter

Formules 2710

Bonden en Jumbo 17 december voor rechter

’S-HERTOGENBOSCH – Vakbonden FNV en CNV en Jumbo treffen elkaar 17 december voor de rechter in ’s-Hertogenbosch, onder meer omdat Jumbo zich volgens de vakbonden niet aan het stakingsrecht hield.

De vakbonden betichten Jumbo ervan zich tijdens een staking in 2017 niet aan het stakingsrecht te hebben gehouden. Daarnaast is volgens de bonden de Arbeidsvoorwaarden Regeling (AVR) die Jumbo met de ondernemingsraad afsloot niet rechtsgeldig. Volgens FNV zou Jumbo de cao, die tot april 2017 liep, nog twee jaar moeten nakomen. De vakbond kondigde de gang naar de rechter overigens al maart dit jaar aan.

Weer staken voor cao

De zitting van 17 december wordt volgens de bonden bijgewoond door Jumbo-distributiewerkers uit het hele land. Deze medewerkers zien volgens de bonden de huidige regeling, die is afgesloten door de ondernemingsraad en Jumbo, niet zitten, maar willen een cao die met de vakbonden is afgesloten. Medewerkers van de distributiecentra Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden staken daartoe op maandag 17 december en gaan met bussen naar den Bosch. ‘De eenzijdige regeling van Jumbo wordt ons opgedrongen. Bovendien is de centrale ondernemingsraad (COR) niet de aangewezen partij om over mijn arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. De COR is niet onpartijdig en heeft geen machtsmiddelen’,  stelt Ben van Velzen, die als vrachtwagenchauffeur bij het distributiecentrum in Beilen werkt, in het persbericht van de bonden.

Stakingsbrekers

In 2017 was het Jumbo zelf die naar de rechter stapte om een stokje te steken voor de stakingsacties. De rechter wees de eis af; hij oordeelde in het kort geding dat de vakbonden zich voldoende hadden ingespannen aan de onderhandelingstafel en mochten overstappen naar actievoeren. Op hun beurt betichten de bonden Jumbo er nu van destijds die staking te hebben gebroken met behulp van uitzender Otto Workforce. D3 bond beroept zich daarbij op een rapport van de Inspectie SWZ dat zou uitwijzen dat de staking is gebroken door de inzet van extra uitzendkrachten, wat wettelijk niet mag. Zowel Jumbo als Otto Workforce veegden die aantijging eerder al van tafel. Er zouden slecht een paar medewerkers op andere posities zijn ingezet.

Reageer op dit artikel