nieuws

Circulaire Albert Heijn geopend in Gouda

Formules 3113

Circulaire Albert Heijn geopend in Gouda

GOUDA – Albert Heijn heeft woensdag de eerste circulaire supermarkt van Nederland geopend.

Anneke de Vries, senior vicepresident Real Estate, Construction & Franchise: ‘Een circulaire winkel bouwen is een echte uitdaging. We zijn hier het wiel aan het uitvinden. Niet in een laboratorium, maar in de dagelijkse praktijk. Niemand heeft echter de absolute wijsheid in pacht. Daarom werken we in dit proefproject nauw samen met onze leveranciers, aannemers, adviseurs en met de gemeente Gouda.’

Duurzaam meubelsysteem

Albert Heijn heeft in Gouda onder meer een nieuw, duurzaam meubelsysteem ontwikkeld. Alle koelinstallaties, koelmeubelen en zelfscankassa’s zijn herbruikbaar. Daarnaast heeft de supermarkt, van minder dan 400 vierkante meter, een aangepaste, innovatieve CO2-installatie die volgens de formule ‘uiterst energiezuinig is en minder CO2 uitstoot’. Verder liggen op het dak van de winkel zonnepanelen, is het ventilatiesysteem energiezuinig en bestaat alle verlichting uit energiezuinige LED-lampen.

Voor de bouw van de winkel in de wijk Westergouwe in Gouda is verder zoveel mogelijk gebruikgemaakt van gerecyclede en recyclebare materialen. De inrichting bestaat uit hergebruikte stellingen, winkelmandjes en winkelwagens. Ook bij de afwerking van de winkel stond recycling centraal: verlichting, plafondbekleding, vloeren en zelfs de brandslanghouders zijn al eerder gebruikt.

Meest duurzame AH tot nu toe

Het is daarmee de meest duurzame AH tot nu toe en past in het streven om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn. Ten opzichte van 2008 is er al sprake van een CO2-reductie van 50 procent voor Albert Heijn. Op basis van ervaringen in Gouda verwacht de blauwe formule in de toekomst meer circulaire winkels te openen. Wethouder ruimtelijke ordening en wonen Rogier Tetteroo van de gemeente Gouda is in elk geval blij met de komst van de duurzame winkel: ‘Westergouwe is een wijk waar duurzaam bouwen en wonen centraal staan. Deze Albert Heijn-proefwinkel past hier uitstekend bij en is een aanwinst voor alle bewoners. Van harte welkom!’

Reageer op dit artikel