nieuws

Kritiek supermarkten op Kassa’s bio-test

Formules 5747

Kritiek supermarkten op Kassa’s bio-test

HILVERSUM – Lidl is de winnaar van de laatste boodschappentest van Kassa. Verschillende supermarktketens hebben echter hun bedenkingen bij de methode van het consumentenprogramma.

Kassa heeft deze keer een prijstest uitgevoerd met biologische boodschappen. In mei was Jumbo nog de winnaar van een prijsvergelijking met budgetproducten, nu is dat Lidl. Kassa heeft voor het bio-mandje twintig producten geselecteerd die volgens het consumentenprogramma in alle zes deelnemende supermarkten beschikbaar waren. Vijf formules zijn gekozen omdat ze overal in Nederland vestigingen hebben, Ekoplaza doet mee omdat Kassa in de vergelijking ook een biologische keten mee wilde nemen.

Prijzen supermarktketens

Bij Lidl is de klant €39,25 kwijt, Aldi (€40,14) staat op plaats twee. Daarna volgen Jumbo (€43,26), Plus (€43,84) en Albert Heijn (€45,10). Ekoplaza is de duurste met €56,07. Daarbij maakt Kassa de kanttekening dat Ekoplaza wel verreweg de ruimste keuze heeft in biologische producten, terwijl bij Lidl en Aldi de biologische keus in de regel beperkt is tot één optie.

Appels met peren

Ekoplaza zegt in een reactie meer eisen aan haar producten te stellen dan andere supermarkten. De biologische keten vindt daarom dat een vergelijking van hun producten met de producten van andere supermarkten een vergelijking is van appels met peren. Ook Albert Heijn heeft kritiek op de prijstest. Volgens de marktleider zijn haar fruitspread en witte wijn van een hogere kwaliteit. Daarnaast is het kopen van producten in de winkel waar een product wel of niet ligt volgens Albert Heijn een ‘onbetrouwbare methode’ om prijzen te vergelijken. Plus en Ekoplaza stellen verder dat er een andere thee zou moeten worden meegenomen in de vergelijking.

Verantwoording en regels

Waarom Kassa voor bepaalde producten heeft gekozen is te lezen in een verantwoording en een opsomming van de regels. De prijstest van Kassa in mei kon rekenen op veel kritiek van verschillende retailexperts. Kassa wees die kritiek destijds van de hand.

Zie ook: Jumbo pronkt met uitslag Kassa-test

Reageer op dit artikel