nieuws

Jumbo start bouw gemechaniseerd dc

Formules 3800

Jumbo start bouw gemechaniseerd dc

NIEUWEGEIN – Met het slaan van een symbolische eerste paal heeft Jumbo maandag het startschot gegeven voor de bouw van een gemechaniseerd nationaal distributiecentrum in Nieuwegein.

Het nieuwe gemechaniseerde dc wordt volgens Jumbo uniek in zijn soort. Het dc krijgt volautomatische systemen die pallets naar opslaglocaties verplaatsen en is bedoeld voor zogenaamde houdbare slow- en medium movers. Afhankelijk van de artikelkenmerken wordt voornamelijk gemechaniseerd en deels handmatig verzameld. De zogenoemde Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Ssyteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light-systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld.

Efficiënt vakken vullen

De grootste voordelen zijn dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen wordt verminderd. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant. Het mechanisatiesysteem is afkomstig van de Duitse automatiseerder Witron en is in deze omvang en samenstelling volgens Jumbo uniek. Afzonderlijke onderdelen worden al wel gebruikt door retailbedrijven wereldwijd.

DC krijgt spilfunctie

Het distributiecentrum krijgt volgens ceo Frits van Eerd een spilfunctie in het realiseren van Jumbo’s groeiambities. Hij voorziet dankzij sterke groei een toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s. ‘Daarnaast spelen ook uitbreiding van het assortiment en de grote vraag naar online winkelmogelijkheden een rol van betekenis. Om deze groei in goede banen te leiden, zal ons NDC in Nieuwegein zich toeleggen op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten’, aldus Van Eerd in een persbericht.

Centrale ligging

Jumbo koos voor Nieuwegein vanwege de centrale ligging van Nieuwegein en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden op bedrijventerrein De Liesbosch. Het centrum krijgt in eerste instantie een omvang van circa 45.000 vierkante meter en gaat zich toeleggen op zogenoemde medium en slow move-producten. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren stijgen tot ruim 14.000 stuks.

Eerste paal

De eerste paal werd geslagen door Kitty van Eerd, echtgenote van Karel van Eerd, de grondlegger van Jumbo supermarkten. Het toekomstige distributiecentrum verschijnt op een terrein ter grootte van ruim 200.000 vierkante meter op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein. De bouw en inrichting zal twee jaar in beslag nemen. Naar verwachting opent het dc eind 2020 zijn deuren.

Bij de foto: De voltallige Jumbo-directie was aanwezig bij het slaan van de eerste paal. V.l.n.r.: Frits van Eerd, Kitty van Eerd, Monique Groenewoud-van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd, Ton van Veen en Karel van Eerd. Foto: Jumbo

Reageer op dit artikel