nieuws

Emté heeft stijgende lijn weer te pakken

Formules 4388

Emté heeft stijgende lijn weer te pakken
Jaap Tukker, Emté. Foto: Bert Jansen

VEGHEL – Supermarktketen Emté draait op de valreep weer betere indexen. ‘We hebben nog geen positieve index, maar we zijn sinds vorig jaar wel met een stijgende lijn bezig.’

Inmiddels zijn er 18 Emté-winkels omgebouwd naar Coop of Jumbo. Daarmee is zo’n 22 procent van de omzet verdwenen, zegt Jaap Tukker in een interview met Distrifood. Tukker is door de kopers van Emté ingehuurd om de keten te leiden tot de laatste vestiging is omgebouwd.

Daarmee blijft Emté tijdens de ombouw dus goed overeind. Tukker: ‘Emté stond natuurlijk al langer onder druk met indexen onder de 100, al moet ik daarbij zeggen dat de franchisers het beter deden dan de filialen.’ De manager wijst op het aangescherpte promotiebeleid als een belangrijke reden voor de betere prestaties van de formule. ‘De folder blijft erg belangrijk en ik ben erg onder de indruk van het Fijnproeversprogramma.’

Emté ondersteunt tot het einde

Emté heeft een nieuw jaarplan gemaakt waardoor ondersteuning tot het einde toe is gewaarborgd. ‘Dat is ook voor leveranciers interessant, want vooral in het begin heb je met een miljard aan omzet toch een behoorlijk afnamepotentieel. Dat loopt natuurlijk geleidelijk wel terug, maar we hebben een nieuw jaarplan kunnen opstellen en we zitten met de folder vol tot het einde. Daarmee kunnen we iedere week aan 450.000 vaste klanten aanbiedingen sturen’, zegt Tukker.

‘Een aantal’ rechtszaken

Volgens de foodveteraan zijn de verhoudingen met de ondernemers binnen Emté goed, al loopt er inderdaad ‘een aantal’ rechtszaken van zelfstandigen die op die manier onder hun contract uit proberen te komen. Distrifood schreef hier enkele weken geleden al over. Tukker: ‘Emté is natuurlijk de bv waarmee zij de contracten hebben en sommigen willen van dat contract af. Dat wachten we maar rustig af. Het hoort ook een beetje bij zo’n grote ombouwoperatie. Mensen die vrij willen zijn, die niet naar Coop of Jumbo willen en iets anders willen bedenken. Maar dat is echt een beperkt aantal uitzonderingen.’

Hoeveel ondernemers inmiddels een overeenkomst hebben met Coop en Jumbo, is bij Tukker niet bekend. ‘Daar heb ik geen rol in.’ Hij heeft er wel vertrouwen in dat er voor 1 december met de meeste ondernemers een overeenkomst zal zijn. ‘Dan kunnen ze in de loop van 2019 worden omgebouwd.’

Lees het gehele interview met Jaap Tukker in Distrifood 41

Reageer op dit artikel