nieuws

AH weer onder vuur om ‘plastic’ spaaractie

Formules 6171

AH weer onder vuur om ‘plastic’ spaaractie

ZAANDAM – Albert Heijn ligt een maand na alle commotie rondom de Hamsterbollies wederom op social media onder vuur om een spaaractie.

Een maand geleden lag AH onder vuur van klanten en milieuorganisaties om de spaaractie met Hamsterbollies. Die zaten vol met plastic korrels. Albert Heijn deed de toezegging voortaan beter na te zullen denken over welke materialen gebruikt worden bij spaaracties.

Heftige kritiek op Twitter

Ondanks al die commotie heeft de keten nu opnieuw een spaaractie met producten van plastic, meldt de NOS, en wederom is de kritiek heftig. Want de plastic Koekenbakkers, uitsteekvormpjes voor koekjes en dergelijke, zijn niet alleen zelf van plastic, ze zijn bovendien milieuonvriendelijk verpakt. Ze zitten in een plastic folie met aluminium laagje aan de binnenzijde waardoor ze niet recyclebaar zijn, luidt de kritiek op Twitter.

Plastic soup

De kritiek is niet voor de poes. ‘Kan Appie niet een vrachtvliegtuig charteren en de hele voorraad “koekenbakkers” zelf in één keer boven de plasticsoep in de pacific dumpen? Stelletje koekenbakkers…’, tweet Jaap Scheurleer. Anneke Dulfer zou liever een van de onlangs geïntroduceerde herbruikbare verszakjes cadeau krijgen: ‘Wat een koekenbakkers bij @AlbertHeijn I.p.v. dat ze milieuvriendelijke verszakjes €0,69 cadeau doen, krijg je onzin-plastic in alufolie bij de boodschappen! #milieu #plasticfree #plasticsoup.’

Actie stond al gepland

Albert Heijn laat in een reactie aan de NOS weten dat de spaaractie al langer stond gepland. ‘Deze actie is maanden geleden al in gang gezet, bedacht, ontwikkeld en geproduceerd’, aldus een woordvoerder. ‘Dus niet pas op het moment dat de Hamsterbollies-actie liep.’ Om op duurzame materialen over te stappen voor de spaaracties is bovendien een proces. ‘Dit zet ons weer op scherp en we denken er natuurlijk over na.’

Online klant kan ze terugbrengen

Winkelklanten kunnen bij de kassa de Koekenbakkers weigeren. Online klanten krijgen ze ongevraagd bij hun bestelling. Die kunne de Koekenbakkers eventueel weer in de winkels teruggeven, aldus AH. ‘En je kunt ze natuurlijk ook aan een neefje of nichtje geven.’

‘Facebook’ juist positief

Overigens wordt er niet alleen geklaagd. Op Facebook zeggen juist veel mensen de vormpjes te sparen. ‘Kleindochter Esmee bakt graag met haar moeder taartjes! Ze wil heel graag de bakvormpjes (de koekenbakkers) Dus als iemand ze niet spaart… Graag voor Esmee…’, bedelt Hilda Huizinga-Teunissen.

Zie hier de video van AH waarin de plastic vormpjes worden gepromoot:

Reageer op dit artikel