nieuws

Ekoplaza koopt branchegenoot Natuurwinkel

Formules 2846

Ekoplaza koopt branchegenoot Natuurwinkel
De Ekoplaza-vestiging in Arnhem. Foto: Koos Groenewold

VEGHEL – De keten van biologische speciaalzaken Ekoplaza neemt branchegenoot Natuurwinkel over. Laatstgenoemde partij stond al enige tijd in de etalage.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Door de overname van Natuurwinkel ontstaat een combinatie-onderneming met een jaaromzet van €150 miljoen. Natuurwinkel was sinds enkele jaren eigendom van de Amsterdamse groothandel Vroegop Ruhe, maar kampte al langer met tegenvallende omzetten. Het aantal vestigingspunten van Natuurwinkel, in handen van zelfstandige ondernemers, is de afgelopen jaren ook gedaald van 50 naar 25. Ter vergelijking: Ekoplaza beschikt over 75 vestigingspunten, die deels in handen zijn van franchisers. Vorig jaar besloot Vroegop Ruhe de winkels in de verkoop te doen. Ekoplaza is eigendom van groothandel Udea.

Franchisers krijgen gesprek over toekomst winkel

De overname betekent niet dat de formule Natuurwinkel ook direct gaat verdwijnen, legt Ekoplaza-directeur Erik Does uit in de krant: ‘We gaan het gesprek aan met de franchise-ondernemers of ze een Ekoplaza-winkel willen worden. Maar we zetten geen druk.’ Vooralsnog zijn er ook geen plannen om het winkelbestand van Natuurwinkel verder te verkleinen. ‘We laten eerst het stof van de overname neerdalen.’ Hoeveel geld Ekoplaza voor de overname betaalt, is niet bekendgemaakt. Ook moet eerst nog toestemming voor de overname worden verleend door de kartelautoriteit ACM.

Hoe zit de markt voor biologisch in elkaar?

Hoe zit de markt voor biologisch in elkaar?
Ekoplaza en Natuurwinkel werkten jarenlang samen

In de transactie zijn ook twee andere bedrijven inbegrepen, het Belgische Hagor en de versgroothandel Kroon. Dat laatste bedrijf wordt na afronding van de overname gesloten. Ekoplaza en Natuurwinkel zijn geen vreemden voor elkaar. De twee ketens werkten in het verleden al langere tijd samen op het gebied van vers. Die band werd door de toenmalige eigenaar van Natuurwinkel, Wessanen, in 2010 doorgesneden omdat Ekoplaza en Natuurwinkel te sterk met elkaar concurreerden. In 2014 verkocht Wessanen de keten aan Vroegop Ruhe.

Overname biedt kansen op de Belgische markt

De overname van Natuurwinkel kan voor Ekoplaza-moeder Udea een opstapje zijn naar de Belgische markt. ‘Udea krijgt door Hagor een basis in België en we zullen aan de hand van eigen ervaringen nadere stappen bepalen’, aldus Does in Het Financieele Dagblad. Udea was tot nu toe beperkt actief in België en Ekoplaza doet er alleen een test met online bestellingen.

Lees ook: Ekoplaza deed onterecht gifvrij-claim

Reageer op dit artikel