nieuws

AH niet langer kanshebber titel Liegebeest

Formules 1985

AMSTERDAM – Actiegroep Wakker Dier trekt AH terug als genomineerde voor de titel Liegebeest van het jaar omdat de supermarktketen zegt de claims op de verpakking te zullen veranderen.

AH niet langer kanshebber titel Liegebeest
Op de site van Wakker Dier is te lezen dat AH niet langer is genomineerd als Liegebeest.

Na vorig jaar door Wakker Dier tot Liegebeest van het jaar te zijn uitgeroepen was Albert Heijn andermaal kanshebber. Dit jaar met een volgens Wakker Dier nogal dubieuze claim over het welzijn van eenden die worden gehouden voor de Premium Eendenborstfilet. Volgens de actiegroep is het vlees afkomstig van ‘doorgefokte plofeenden, die nooit buiten komen en geen zwemwater krijgen’.

AH past verpakking aan

Op de site van de dierenwelzijnsorganisatie is te lezen dat AH heeft toegezegd de verpakking te zullen aanpassen. Voor Wakker Dier reden om AH niet langer te nomineren: ‘Fijn dat Albert Heijn de consument niet langer om de tuin zal leiden.’ De actiegroep betreurt het wel dat AH alleen de tekst aanpast en niet de leefomstandigheden van de eenden.

Andere nominaties staan nog wel

Jumbo, Campina, de Rabobank en ECOstyle zijn nog wel genomineerd als Liegebeest van het jaar. Jumbo Foodmarkt maakt kans met aanvechtbare adviezen hoe om te springen met levende kreeft. Campina kan de titel van Liegebeest verwerven met zuivelpakken waarop staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. De Rabobank heeft volgens de organisatie veel te veel praatjes met een ‘verduurzamings’-campagne. Diervoeding van het merk ECOstyle is kanshebber wegens de merknaam. Het vlees in product is volgens Wakker Dier namelijk niet biologisch.

Tien jaar Liegebeest

Wakker Dier houdt de Liegebeest-verkiezing inmiddels tien jaar en wil naar eigen zeggen dit soort misstanden uit de wereld helpen. ‘Bedrijven gebruiken leugenachtige praatjes om consumenten tóch hun producten vol dierenleed aan te smeren. Heel onsmakelijk’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Mensen kunnen tot en met 2 september stemmen op de claim die wat hen betreft het meest misleidend is.

Reageer op dit artikel