nieuws

Plus neemt anti-plasticmaatregelen

Formules 3863

Plus neemt anti-plasticmaatregelen

UTRECHT – Plus heeft een scala aan maatregelen aan gekondigd om de impact van plastic op het milieu via de aangesloten supermarkten te verminderen. Alle 4.500 huismerkproducten worden conform het nieuwe verpakkingsbeleid van de formule tegen het licht gehouden.

Uitgangspunten zijn: zo minimaal mogelijk, hernieuwbaar en recyclebaar verpakken. Als concrete resultaten en maatregelen gestoeld op dit beleid noemt Plus 2,8 miljoen flesjes sinaasappelsap van 50 procent gerecycled PET, groente en fruit in minder plastic, stoppen met gebruik van zwart kunststof en alternatieven vinden voor het gebruik van wegwerpplastic.

BBQ-assortiment is speerpunt

De keten doet daarvoor een dringende oproep aan de leveranciers. Als speerpunt geldt het bbq-wegwerp-assortiment. ‘Plus is hierover in gesprek met experts en roept leveranciers op met goede alternatieven te komen. Het streven is om dit met ingang van het barbecueseizoen 2019 voor elkaar te hebben’, aldus de keten op haar website.

Oranje dop verdwijnt

De plastic flesjes sinaasappelsap die klanten zelf in de winkel kunnen tappen, bestaan voortaan voor 50 procent uit gerecycled PET, meldt de keten. Als zichtbare maatregel voor de klant zullen de plastic etiketten vervangen worden door een papieren variant en wordt de dop niet meer oranje gekleurd. ‘Dit alles maakt de fles makkelijker te recyclen en verkleint het de impact op het milieu substantieel.’

AGF-verpakking getoetst.

De keten geeft ook om alle verpakkingen van groente en fruit te gana toetsen. ‘Bekeken wordt hoe er minder plastic gebruikt kan worden en of er gebruik kan worden gemaakt van hernieuwbaar verpakkingsmateriaal. Het eerste voorbeeld zijn de bakjes zacht fruit. Deze worden niet langer voorzien van een plastic deksel, maar van een hersluitbaar dun folie. Dit resulteert in een plasticreductie van 20 procent per jaar.’

Zwart plastic in de ban

Eind 2018 heeft Plus het zwarte plastic al gehalveerd om vervolgens eind 2019 helemaal geen gebruik meer te maken van dit materiaal. Verpakkingen van zwart kunststof worden niet herkend in de sorteerinstallaties en kunnen om die reden niet worden gerecycled.

Lees ook: Plus stopt met zwart plastic verpakkingen

Reageer op dit artikel