nieuws

Hema-top noemt franchisers ‘problematisch’

Formules 2833

Hema-top noemt franchisers ‘problematisch’
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – De top van warenhuisconcern Hema is de huidige franchiseregeling meer dan beu. De onderneming wil de overeenkomst met de franchisers op de schop nemen.

Dat schrijft dagblad De Telegraaf vanmorgen. ‘Gebleken is dat uw rol als franchisenemer binnen het huidige retaillandschap als zeer problematisch wordt ervaren. Er is daardoor een negatief toekomstperspectief voor HEMA zolang zij gebonden is aan de huidige franchiseovereenkomst met bijlagen en addenda’, zo citeert de krant uit een brief van de directie van Hema aan alle franchisenemers. Aanleiding lijkt het mislukken van de verkoop van Hema door Core Equity Holding te zijn. De transactie met de Belgische investeerder ter waarde van €1 miljard leek in kannen en kruiken, maar het lopende franchisecontract bleek uiteindelijk reden voor de Belgen om de deal op het laatste moment af te blazen.

Franchiseregeling moet op de schop

Het was niet voor het eerst dat de verkoop van Hema door eigenaar Lion Capital niet doorging. De Britse investeerder, die Hema in 2007 voor €1,1 miljard kocht, deed al eerdervergeefse pogingen om Hema af te stoten. Onder leiding van Lion Capital groeide Hema vooral internationaal hard. Wel zorgde de schuldenlast van de warenhuisketen ervoor dat het voorheen zo welvarende Hema jarenlang verlieslatend was. In de brief aan de franchisers stelt de directie van Hema nu dat de franchiseregeling op de schop moet om Hema beter verkoopbaar te maken.

Verdeling online belangrijk twistpunt

Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst regelt dat franchisers meedelen in de online omzet van het warenhuisconcern. Dit zou de verkoopwaarde van Hema negatief beïnvloeden. De verdeling van de online omzet is vaker inzet van onenigheid tussen winkelketens en hun franchisers. Het maakt ook onderdeel uit van het langlopende conflict tussen Albert Heijn en zijn franchisers. Hier is het echter juist zo dat de franchisers niet meedelen in de online omzet.

40 procent Hema’s NL in handen franchisers

Ongeveer 40 procent van de vestigingen van Hema is in handen van een zelfstandige ondernemer. De afgelopen jaren waren er al de nodige juridische procedures tussen de twee partijen. Recent mislukte pogingen van franchisers om hun rechten beter te beschermen door een franchisecode te verankeren in de wet.

Lees ook: Hema neemt ‘eigen’ winkels over van NS

Reageer op dit artikel