nieuws

Emté voert op valreep nettowinst nog op

Formules 3538

Emté voert op valreep nettowinst nog op
Foto: Distrifood

VEGHEL – De winstgevendheid van Emté heeft op de valreep nog een stevige impuls gekregen. De nettowinst werd opgevoerd van €2 naar €4 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar.

Dat blijkt uit vanmorgen door het voormalige moederconcern van het supermarktbedrijf, Sligro Food Group, naar buitengebrachte cijfers. ‘Dit jaar was geen sprake meer van afschrijvingslasten wat de nettowinst positief beïnvloedde’, schrijft het bedrijf in het halfjaarbericht. Gecorrigeerd voor effecten dit jaar en vorig jaar ‘zien we een vergelijkbaar resultaat op deze activiteiten’. De omzet nam, like for like, met 3 procent af.

Overgebleven activiteiten dalen autonoom

In het persbericht bedankt directievoorzitter Koen Slippens alle medewerkers van Emté voor hun inzet de afgelopen maanden. ‘Wij hebben zeer veel respect voor de vele collegás van Emté die ook in deze voor hen lastige periode met veel passie en inzet hebben doorgewerkt’, aldus Slippens. De voort te zetten activiteiten binnen Sligro waren goed voor een omzettoename van 11 procent naar €1,13 miljard. Autonoom was sprake van een afname met 0,1 procent. De nettowinst van de voort te zetten activiteiten daalde met €1 miljoen naar €25 miljoen.

Verkoop Emté levert €215 miljoen onbelaste boekwinst op

Sligro heeft Emté inmiddels overgedragen aan het consortium van Jumbo en Coop. Dit levert Sligro een éénmalige onbelaste boekwinst van zo’n €215 miljoen op. Daarnaast wordt door de aparte verkoop van het aan Emté gerelateerde vastgoed nog een belaste boekwinst van ongeveer €18 miljoen geboekt. Sligro heeft zo’n €11 miljoen uitgegeven aan advieskosten en ontvlechtingskosten. Vooralsnog kost de afsplitsing van Emté wel jaarlijks zo’n €12 miljoen aan synergievoordelen.

Willem-Jan Strijbosch verlaat Sligro Food Group

Sligro is inmiddels begonnen met het beleveren van de La Place-restaurants van Jumbo. De organisatie moet wel op zoek naar een nieuwe baas voor de foodservice-activiteiten. Willem-Jan Strijbosch verlaat de onderneming uiterlijk op 31 maart 2019. Het bedrijf is redelijk optimistisch over de rest van het jaar. ‘Wij zien onze afzetmarkten herstellen na een trage start van het jaar, maar  vooralsnog in een iets lager tempo dan gedacht. Wij schatten in dat de marktgroei op jaarbasis tussen de 2,5 en 3,5 procent zal bedragen.’

Restant van het jaar

De tweede jaarhelft staat bij Sligro in het teken van de verdere integratie van Heineken en de afronding van de overdracht van de retail activiteiten en de daarop volgende organisatieaanpassingen. Bovendien opent Sligro in het najaar een Sligro-ISPC vestiging
in Antwerpen en start de onderneming in het vierde kwartaal met de transitie op IT.

Zie ook: Emté definitief los van Sligro Food Group

Reageer op dit artikel