nieuws

Odin belooft boodschappen als rente

Formules 1826

Odin belooft boodschappen als rente

GELDERMALSEN – Coöperatieve bioketen Odin heeft een fusiefonds opgericht. Mensen die geld storten kunnen de rente uitbetaald krijgen in een boodschappentegoed.

De innovatieve manier van crowdfunding is gestart om de fusie met biologische groothandel De Nieuwe Band te financieren. Odin spreekt van memberfunding. ‘Hiermee leveren de leden een bijdrage aan de kosten die gepaard gaan met het samengaan van biologische foodcoop Odin met biologische groothandel De Nieuwe Band’. Leden lenen aan de coöperatie minimaal € 500 en ontvangen een rente tot maximaal 3,5%. ‘Dat is een hogere rente dan mensen op hun spaarrekening krijgen’, aldus de coöperatie.

Voor Odin boodschappentegoed ander rentepercentage

Voor het Fusiefonds is in totaal € 250.000 nodig. De leningen hebben een looptijd van 3 jaar. Het gaat hier om een risicodragende lening aan de coöperatie van minimaal € 500 (of een veelvoud hiervan). De aflossing vindt plaats in één keer na afloop van een lening. De rente wordt jaarlijks uitgekeerd in geld of in Odin boodschappentegoed. Voor beide mogelijkheden zijn verschillende rentepercentages vastgesteld.

Ook financiering van Odin voorraadfonds

Odin zet naar eigen zeggen ook andere alternatieve financieringsmogelijkheden in om haar bedrijfsvoering te financieren, zoals een voorraadfonds, een puntenspaarsysteem en participaties. ‘Al deze investeringsvormen bieden eerlijke rendementen.’ Volgens Odin past de nieuwe manier van fundraising voor een fusie helemaal bij de filosofie van Odin dat een nieuwe economie nodig èn mogelijk is. ‘Het Fusiefonds maakt Odin minder afhankelijk van financiering door banken en stelt mensen in staat om te investeren zonder dat er met hun geld gespeculeerd wordt.’

Keten telt 21 winkels

Odin heeft 21 winkels, een groothandel en een bezorgdienst. Daarnaast heeft de coöperatie een eigen imkerij en boerderij. 100 % biologisch en het liefst biodynamisch. De financieringsactie heeft een eigen website. 

Lees ook: Odin neemt vestiging Superfair over

Reageer op dit artikel