nieuws

Hema begint met voorleesmiddagen

Formules 689

Hema begint met voorleesmiddagen
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Warenhuisketen Hema organiseert begin volgende maand bij vestigingen door heel Nederland voorleesmiddagen. De activiteit maakt deel uit van een bredere inzet van de retailer om de laaggeletterdheid in Nederland terug te dringen.

Daartoe heeft Hema de nieuwe Hema Foundation opgericht, met onder meer prinses Laurentien als bestuurslid. ‘Hema Foundation wil dat iedereen mee kan doen aan het dagelijkse leven en dat geen enkel talent onbenut blijft. Om dit te bereiken zet zij zich onder andere in voor laaggeletterdheid en het inzetten van design als instrument voor maatschappelijke vraagstukken’, zo maakt het bedrijf bekend. Volgens topman Tjeerd Jegen past deze campagne goed bij Hema. ‘Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven een grotere rol moeten spelen in de samenleving dan de economische bijdrage die zij leveren. De Hema Foundation wil op een structurele manier het verschil maken. Samen met stichtingen, het onderwijs, jonge designers, bedrijven en andere partners.’

2,5 miljoen laaggeletterde Nederlanders

Volgens de warenhuisketen zijn zo’n 2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd, wat van invloed is op arbeidskansen, gezondheid en sociale situatie. Dit wordt van generatie op generatie doorgegeven.  Daarom wil Hema bijdragen aan een gezinsaanpak om die vicieuze cirkel te doorbreken. ‘Ook wil de foundation laaggeletterdheid bespreekbaar maken door de kracht van Hema in te zetten, namelijk het bereiken van 90% van Nederlanders via haar winkels en communicatiemiddelen. Bijvoorbeeld door het organiseren van bewustwordingscampagnes en taalactiviteiten in Hema-filialen.’ Begin juli dus de eerste voorleesmiddagen bij Hema-filialen.

Bestek voor slechtzienden

Hema wil zich dus ook inzetten voor de rol van design om oplossingen te bieden voor maatschappelijke problemen. ‘Daarom stimuleert Hema Foundation inclusive design: ideeën die drempels voor mensen wegnemen zodat iedereen actief mee kan doen aan het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan bestek voor slechtzienden waarbij je aan het heft kan voelen of je een mes, vork of lepel vasthebt zonder je handen te bezeren of vies te maken. Hema Foundation biedt een open platform voor jonge designers, academies, experts, bedrijven en stichtingen om samen te werken en te experimenteren’, aldus Hema. Daarnaast organiseert de foundation symposia, expertsessies en jaarlijks een inclusive design contest voor jong talent.

Lees ook: Kleiner verlies Hema op stijgende omzet

Reageer op dit artikel