nieuws

Personeel Jumbo zet bonden opzij

Formules 8281

Personeel Jumbo zet bonden opzij
Archieffoto Jumbo. Foto: Diederik van der Laan

VEGHEL – Een grote meerderheid van de werknemers van distributiecentra van supermarktketen Jumbo kiest voor nieuwe arbeidsvoorwaarden in de vorm van een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling (avr).

De circa 3000 logistiek medewerkers kregen van hun werkgever de keuze tussen zo’n regeling of de afgelopen cao. Met de keuze voor een avr komt een eind aan een patstelling die al meer dan een jaar duurt.

Klap voor bonden

De keuze voor de avr is een klap voor de vakbonden. Die probeerden vorig jaar april met stakingen een nieuwe cao af te dwingen, maar de onderhandelingen raakten in een impasse. Ton van Veen, financieel topman van Jumbo, gaf toen al aan met de ondernemingsraden tot een avr buiten de bonden om te willen komen.

Merendeel voor avr

Driekwart van de medewerkers bracht zijn stem uit. Van hen koos 96 procent voor een avr, maakte Jumbo dinsdag bekend. Zij krijgen met terugwerkende kracht vanaf februari van dit jaar een loonsverhoging van 1 procent en in 2019 een salarisverbetering van 1,5 procent. De regeling is ook van toepassing op de 1500 uitzendkrachten in distributiecentra van de supermarktketen.

Van Eerd tevreden

Jumbo is tevreden dat een meerderheid van de medewerkers heeft gekozen voor de avr. Ceo Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten: ‘Het feit dat verreweg de meeste medewerkers hun vertrouwen aan de avr hebben gegeven, sterkt ons in de opvatting dat we de juiste weg hebben bewandeld door met de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Ondernemingsraad Supply Chain (OR SC) een goed pakket eigentijdse én toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden af te spreken.’ Van meet af aan is het volgens Jumbo de inzet geweest dat zoveel mogelijk medewerkers hun wensen en behoeften duidelijk vertaald zien in de avr. ‘Gezien het resultaat van de persoonlijke keuzes kunnen we zeggen dat we goed zijn geslaagd in deze opzet.’

Oude cao

4 procent van de medewerkers kiest er voor om onder de oude cao te blijven werken. Medewerkers die nog geen keuze hebben gemaakt, kunnen dat op ieder moment alsnog doen. Indien zij voor de avr kiezen, worden de verbeterde voorwaarden vanaf dat moment ook op hen van toepassing, alleen vervalt het recht op aanpassingen met terugwerkende kracht, aldus Jumbo in een persbericht.

Reageer op dit artikel