nieuws

Emté-ondernemers lonken naar Plus

Formules 15363

Emté-ondernemers lonken naar Plus
Foto: Roel Dijkstra

VEGHEL – Een aantal Emté-ondernemers onderzoekt of ze een overstap naar Plus kunnen afdwingen. Tegelijkertijd lopen de onderhandelingen tussen ondernemers en Jumbo, Coop en Sligro stroef.

De wens van de ondernemers wordt duidelijk uit verhalen van winkeliers zelf en partijen die hen ondersteunen. ‘Veel ondernemers hadden gehoopt dat het Plus zou worden. Ze zijn bezig met de vraag: hoe vrij ben ik om naar Plus te gaan? Of zijn er misschien nog andere partijen?’, zegt een ingewijde tegen Distrifood. ‘Het kan niet zo zijn dat franchisegevers bepalen naar welke formule je moet.’

Proberen af te dwingen

Voorzitter Kees Vader van de Emté-ondernemersvereniging zegt in een reactie niet te weten of ondernemers op deze manier een overstap naar Plus, of een andere formule, proberen af te dwingen. ‘Geen idee, maar je hebt het over ondernemers. En een ondernemer kijkt naar alle mogelijkheden.’ Vader stipte eerder al aan dat de ondernemers hadden verwacht dat Emté binnen Superunie zou blijven. ‘Ik merk dat er mensen zijn die het niet eens zijn met de gang van zaken. Ze hadden een ander verwachtingspatroon. Dan is het niet vreemd dat ze zich afvragen: moet ik hierin mee? Coop is bijvoorbeeld onbekend in Zeeland. Mensen vragen zich toch af, wat is dat voor formule?’

Onderhandelingen stil vanwege vakantieperiode

Volgens Vader liggen de onderhandelingen tussen de Emté-ondernemers enerzijds en Jumbo, Coop en Sligro anderzijds stil vanwege de vakantieperiode. ‘De eerste gesprekken zijn achter de rug, maar daarna is de vakantie aangebroken. Niet voor de Emté-ondernemers, want die moeten gewoon hun geld verdienen. Je hebt te maken met drie verschillende partijen en dus drie verschillende agenda’s en dat is een lastige situatie. En er zijn meningsverschillen waar over gepraat moet worden. Nee, ik kan niet zeggen wat die verschillen zijn, maar je merkt dat er nog een afstandje is. We moeten daar een modus in zien te vinden. En onderhandelen met Sligro is altijd moeilijk geweest. Het gaat in ieder geval nog niet zoals wij willen.’

Financieel niet profiteren van deal

Het steekt Vader dat de ondernemers financieel niet profiteren van de deal. ‘Het is blijkbaar normaal in Nederland dat jij als ondernemer wordt geacht je ziel en zaligheid in je winkel en formule te steken, maar dat je geen cent terugziet van al die miljoenen bij een verkoop. Alles wordt in één pakket verkocht en als ondernemer zie je daar niets van terug. Dat vind ik een rare situatie.

Zie ook: Verdeling Emté-supermarkten bekend

Reageer op dit artikel