nieuws

Eigenaar zint op verkoop deel Action

Formules 4596

Eigenaar zint op verkoop deel Action

LONDEN – De huidige eigenaar van non-fooddiscounter Action heeft plannen om volgend jaar een deel van zijn belang af te stoten. Bestuursvoorzitter Simon Borrows van investeringsmaatschappij 3i heeft dit gezegd in een gesprek met financieel analisten in Londen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. De Britse investeringsmaatschappij nam in 2011 de winkelketen over van oprichters Gerard Deen en Rob Wagemaker. Action is de grootste bezitting van 3i, dat 80 procent van de aandelen van de Nederlandse discountwinkelketen bezit. Van het belang van 3i zit 45 procent in de beursgenoteerde groep en 35 procent in het private fonds Eurofund V. De kapitaalverschaffers van Eurofund sturen aan op een verkoop. Zij hadden volgens de krant in 2006 voor tien jaar geld toegezegd. Die looptijd is eenmalig verlengd tot 2019. Dit zou een reden zijn voor de verkoop van een deel van het belang in Action.

Waarde van Action vertienvoudigd

Eind vorig jaar ontkende 3i nog branchegeruchten dat een verkoop van Action aanstaande was. Action heeft zich in enkele jaren ontwikkeld tot een dominante speler op het gebied van non-food in Nederland. De afgelopen jaren is het bedrijf ook sterk internationaal uit aan het breiden en geldt nu als een van de meest succesvolle discountketens in Europa. De onderneming opende vorig jaar in totaal 243 nieuwe vestigingen. De huidige eigenaar waardeert Action op €5,2 miljard. Dit is ruim tien keer het bedrag dat in 2011 werd betaald voor de overname. De aandeelhouders hebben bovendien de afgelopen jaren in totaal €2,1 miljard uitgekeerd aan aandeelhouders.

Beursgenoteerde deel 3i wil nog niet verkopen

Het beursgenoteerde deel van 3i zou weinig zien in de plannen om nu al Action te verkopen. Zij verwachten dat er de komende jaren nog veel groei gehaald kan worden uit het bedrijf en verkoop nu niet de optimale waarde gaat opleveren.

Reageer op dit artikel