nieuws

Jumbo toetst beleid aan ‘gewetensvragen’ kinderen

Formules 2485

Jumbo toetst beleid aan ‘gewetensvragen’ kinderen
Frits van Eerd onthult de stoel met 'gewetensvragen' Foto: Jumbo

VEGHEL – Jumbo toetst belangrijke maatschappelijke vraagstukken voortaan aan zeven ‘gewetensvragen’ die zijn opgesteld door de Raad van Kinderen van de supermarkt.

Aan een door de kinderen van gerecyclede materialen gemaakte Toekomststoel hangen de zeven vragen, zoals: ‘Hebben we nagedacht over de gezondheid van de klant?’, ‘Hebben we nagedacht over de gevolgen voor het milieu?’ en ‘Hebben we goed nagedacht over bio, vega en glutenvrij eten in onze winkels?’

Vraagstukken niet doorschuiven

Jumbo stelt belangrijke maatschappelijke vraagstukken niet door te willen schuiven naar later. Daarom overhandigde de Raad van Kinderen onlangs de door hen ontworpen ‘Toekomststoel’ aan de directie van de supermarktketen. Aan de stoel hangen zeven gewetensvragen over de toekomst die de kinderen hebben opgesteld. ‘Jumbo gaat deze vragen gebruiken bij het nemen van belangrijke beslissingen. De Toekomststoel, gemaakt van gerecyclede materialen uit Veghel en Jumbovlaggen, krijgt een prominente plek bij vergaderingen. Hiermee realiseert Jumbo continu verbeteringen voor de toekomst’, aldus de keten in een persbericht.

Duurzaam innoveren

Frits van Eerd, ceo van Jumbo: ‘Jumbo is continu bezig met de toekomst. We kijken altijd hoe we duurzaam kunnen innoveren en de Toekomststoel is een mooi fysiek onderdeel om de aandacht extra te vestigen op belangrijke toekomstvraagstukken. De samenwerking met de Raad van Kinderen is hierbij heel waardevol. Het gaat ook om hún toekomst. Ik beloof hen dat wij zuinig zullen zijn op deze stoel en dat ‘de stem van de toekomst’ veelvuldig zal spreken tijdens vergaderingen.’ Van Eerd heeft de Raad van Kinderen bovendien uitgenodigd om meerdere keren per jaar plaats te nemen op de stoel om deel te nemen aan vergaderingen en hun kijk op de wereld om hen heen te geven.

De Raad van Kinderen op het hoofdkantoor van Jumbo. Foto: Jumbo

In dialoog met kinderen

Jumbo heeft voor de Raad van Kinderen al drie jaar op rij een structurele samenwerking met basisschool ’t Ven uit Veghel, waarvan groep 8 de Raad van Kinderen vormt. Elk jaar buigen zij zich over een vraagstuk. Ook bij de laatste sessie presenteerden zij hun onbevangen en creatieve ideeën aan de directie van Jumbo. Zo hebben ze advies uitgebracht op het gebied van medewerkers, assortiment, omgeving en winkelpanden. Een van de uitwerkingen hiervan was de introductie van de Toekomststoel.

‘Eerste met Raad van Kinderen’

Jumbo heeft al sinds 2011 – naar eigen zeggen als eerste supermarktketen – een Raad van Kinderen, onder leiding van prinses Laurentien van Oranje. De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation. De gedachte achter dit initiatief is dat kinderen een gelijkwaardige stem krijgen in de beslissingen die van invloed zijn op hun leven, nu en in de toekomst. Door kinderen zich te laten verdiepen in de wereld om hen heen, vergaart Jumbo waardevolle input om op een andere wijze naar dilemma’s te kijken. Recentelijk heeft Jumbo de Raad van Kinderen mee laten beslissen over de inhoud van het Koningsontbijt.

Reageer op dit artikel