nieuws

Coop: minder winst, meer omzet

Formules 4429

Coop: minder winst, meer omzet

VELP – Coop boekte in 2017 een omzetgroei van ruim 6 procent. De nettowinst daalde met 3,8 procent ten opzichte van 2016.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag. De concernomzet brak voor het eerst door de miljardgrens en steeg naar € 1,015 miljard. Ook in consumentenomzet boekte Coop een behoorlijke groei (+5,3 procent).

Naamsbekendheid verdrievoudigde

De doorlopende campagne ‘Samen maak je ’t verschil!’ heeft de bekendheid van het merk Coop gestuwd; de naamsbekendheid van Coop verdrievoudigde. Ook in het land is Coop op steeds meer plekken zichtbaar.

Eigen vermogen groeide

Per saldo groeide het aantal supermarkten afgelopen jaar met 5 winkels. Daarmee telde Coop (eind 2017) 263 winkels in Nederland. Het eigen vermogen van Coop groeide afgelopen jaar naar € 128 miljoen, waardoor de solvabiliteit steeg naar 38 procent.

Winstniveau licht lager

Er is in 2017 sprake van een winstniveau dat licht lager is dan in 2016, voornamelijk veroorzaakt door investeringen in een nieuw conditiestelsel voor de winkels en extra marketingactiviteiten. De nettowinst kwam hierdoor € 0,3 miljoen lager uit op € 7,6 miljoen. De operationele kasstroom blijft volgens de keten sterk, waardoor Coop eind 2017 netto schuldenvrij was en klaar voor verdere groei.

Beoogde overname Emté

Fred Bosch, Algemeen Directeur Coop:  ‘Die groei zetten we in 2018 door, onder andere met de opening van meerdere Coop Vandaag-winkels. In april en mei openen we in Groningen, Sittard en Zwolle vestigingen van ons stadsconcept ‘Coop Vandaag’. Daarnaast zien we de beoogde overname van Emté met veel vertrouwen tegemoet. Met 51 extra winkels groeit Coop naar ruim 300 supermarkten. Een stap die naadloos aansluit bij onze ambitie om Coop nog steviger op de kaart te zetten.’

Zie ook: Coop boekt dik € 35 miljoen meer omzet

Reageer op dit artikel