nieuws

Albert Heijn mag toeslagen niet afbouwen

Formules 5974

Albert Heijn mag toeslagen niet afbouwen

ZAANDAM – Albert Heijn mag toeslagen voor werknemers van overgenomen franchisebedrijven niet afbouwen.

Dat meldt DeBeurs.nl op basis van een uitspraak van de kantonrechter in Zaanstad, naar aanleiding van een rechtszaak die FNV had aangespannen tegen de supermarktketen.

Supermarkten van franchisenemers

Albert Heijn koopt regelmatig supermarkten van franchisenemers, inclusief personeel. Omdat deze ‘nieuwe’ medewerkers soms meer verdienen dan de cao van hun collega’s, zet Albert Heijn dat overschot om in een persoonlijke toeslag. Bij iedere loonsverhoging volgens de cao, trekt de keten een bedrag van die toeslag af.

Mandjesvergelijking in strijd met wetgeving

Die werkwijze, ook wel mandjesvergelijking genoemd, is volgens de kantonrechter in strijd met Europese wetgeving en wordt daarom verboden. Toch worden niet alle eisen van FNV ingewilligd. De vakbond wilde dat Albert Heijn alle werknemers die sinds 2011 te maken hebben gehad met mandjesvergelijking de achterstallige toeslagen alsnog uitbetaalt. De rechter stemde daar niet mee in, omdat de omstandigheden per personeelslid te veel verschilden voor zo’n collectieve vordering.

Situatie komt regelmatig voor

Volgens Dico Bogerd, arbeidsrechtadvocaat bij BVD advocaten, komen situaties als deze regelmatig voor.  ‘Die overname van personeel is juridisch gezien een overgang van onderneming’, aldus Bogerd. ‘In dat geval gaan alle arbeidsvoorwaarden die de werknemers hadden over op de overnemende partij, dus AH.’ Wat regelmatig voorkomt is dat de werknemers bij de franchisenemer meer verdienen dan op grond van de cao verplicht is. In dit geval was dat ook zo. AH heeft vervolgens de medewerkers het loon conform cao aangeboden en via een persoonlijke toeslag het loon aangevuld tot het oude niveau. Echter, deze persoonlijke toeslag werd niet verhoogd met loonsverhogingen op grond van de cao en werd ook afgebouwd. Daar gaat het mis. De arbeidsvoorwaarden bij AH zijn dan immers minder dan bij de franchisenemer.’

Zie ook: Jonge AH-medewerkers eisen meer loon

Reageer op dit artikel