nieuws

Van Veen (Jumbo): Emté-winkels gaan in omzet stijgen

Formules 7593

Van Veen (Jumbo): Emté-winkels gaan in omzet stijgen

VEGHEL – Jumbo verwacht dat de omzetten per vierkante meter van de Emté-winkels na overname en integratie stevig zullen stijgen. Slechts een handjevol winkels zal buiten Coop-Jumbo op de markt komen, aldus cfo Ton van Veen van Jumbo.

Van Veen over de overname van Emté: ‘Gemiddeld draaien de Emté-winkels een vloerproductiviteit van €130 per meter. Wij zitten rond de €200.  Als wij die winkels ombouwen naar Jumbo, dan gaan die omzetten flink stijgen. Dat zagen wij bij Super de Boer ook.’ De Jumbo-topman voorziet dus een andere scenario dan bij de overname van C1000. ‘C1000 had hele hoge omzetten, maar kocht die omzet via promo. Daar was de kunst veel meer: hoe houden wij als Jumbo de omzet op niveau met een EDLP-formule waarbij wij het aantal promo’s terugschroeven. Wij hebben daar in een aantal gevallen zelfs terugval gezien in omzet in winkels.’ Volgens de Jumbo-topman zijn er ondertussen vrijwel geen ex-C1000-winkels meer die niet op hun oude niveau zitten.

Over de verdeling van de winkels: ‘De verdeling tweederde en éénderde gaat naar omzet, niet naar aantal winkels. Het is logisch om te veronderstellen dat wij de gemiddeld genomen wat grotere winkels pakken, met dus ook wat hogere omzetten. De winkelaantallen zullen dus iets anders liggen dan in de verhouding tweederde, éénderde. Waarbij Coop dus relatief iets meer winkels krijgt en wij iets minder, maar grotere.’

Jumbo en Coop gelijkwaardig in verdeling

Met de zelfstandigen moet Jumbo nog rond de tafel. Van Veen: ‘Er zitten ruim 30 franchisewinkels in van de 130 supermarkten in totaal. Ook die komen deels bij Jumbo en deels bij Coop terecht. Die beslissing vindt plaats op basis van vestigingspunt en marktgebied. Wij kijken ieder welke winkels wij bij ons vinden passen. Dat leggen wij tegen elkaar aan. Het mooie aan onze samenwerking met Coop is dat wij heel erg complementair zijn. Dus er is best een grote pluk winkels die wij willen en die voor Coop echt niet interessant zijn en omgekeerd.’

Volgens Van Veen blijft er een minderheid van supermarkten over die Jumbo en Coop allebei willen of juist niet. ‘Daar moet je overeenkomst over bereiken. In dit soort processen moeten beide partijen bereid zijn te geven of te nemen. Wat dat betreft is Coop voor ons een hele fijne partner. Wij staan hier gelijkwaardig, shoulder to shoulder in. Coop snapt wat er voor nodig is om dit soort deals te kunnen sluiten.’

Topman kritisch over andere partijen

Jumbo heeft volgens Van Veen ook met andere partijen in de markt gesproken over een gezamenlijke overname van Emté. ‘Je drinkt met iedereen wel  eens koffie in deze branche.’ Van Veen over samenwerking met andere partijen, zonder overigens namen te willen noemen: ‘De kunst dat je soms moet delen om te kunnen vermenigvuldigen verstaat de ene partij beter dan de andere.’ Andere partijen, zoals Plus, die interesse hebben getoond voor winkels moeten niet op te veel rekenen.  Van Veen verwacht namelijk niet dat er een pakket winkels op de markt gaat komen buiten Jumbo en Coop om. ‘Dan heb je het echt maar over een handjevol.’

Jumbo en Coop gaan met zelfstandigen Emté gesprek aan

Over de ondernemers: ‘Daar gaan wij ook mee spreken. En het kan best zijn dat op basis van die gesprekken het een en ander gebeurt, maar dan heb je het maar over een heel beperkt aantal.’ De ondernemers zullen ook moeten investeren in de ombouw. ‘Wij gaan ze een plan voorleggen, hoe wij naar de toekomt kijken, en ik denk dat Coop hetzelfde doet. Wij kunnen ze een perspectief schetsen, wat er met die winkel en met die winkelexploitatie zou gaan gebeuren. Op basis daarvan hopen wij de ondernemers te kunnen overtuigen dat het in ieders belang is om hun supermarkt om te bouwen. Of ze allemaal naar de €200 per vierkante meter gaan weet ik niet. Maar dat ze stijgen ten opzichte van wat ze nu doen, dat durf ik toch wel met enige zekerheid te zeggen.’

Integratie Emté volgend jaar zomer afgerond

Volgens Van Veen neemt een consortium van Coop en Jumbo deze zomer Emté over. Daarna gaat de integratie en ontmanteling plaatsvinden. De cfo van Jumbo verwacht daarvoor een jaar nodig te hebben.

Komende zaterdag een uitgebreid interview in Distrifood met topman Van Veen

Lees ook:

‘Ook AH/Plus/Linders in race voor Emté’
Verkoop Emté: de kranten
Fred Bosch: ‘Geen CoopCompact erbij’
Slippens: Deal La Place goed voor iedereen

Reageer op dit artikel