nieuws

Tweederde Xenos-winkels over naar Casa

Formules 2383

Tweederde Xenos-winkels over naar Casa
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – De naam Xenos is straks een stuk minder vaak in het winkellandschap te zien. Op korte termijn wordt bijna tweederde van de filialen omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen Casa, zo werd dinsdag bekend.

Casa heeft momenteel 500 winkels in 8 Europese landen en is momenteel nog niet in Nederland actief. De keten is eigendom van de familie Blokker en krijgt er in Nederland circa 110 filialen en 1900 medewerkers bij. Daarbij is onder meer gekeken naar welke van de huidige Xenos-winkels het beste in de Casa-formule passen. Het ombouwproces moet voor de zomer van volgend jaar zijn afgerond. In mei vorig jaar kondigde Blokker Holding aan Xenos te willen verkopen, net als de andere winkelbedrijven van het concern behalve de Blokker-winkels. Xenos heeft onder meer een assortiment kruidenierswaren in het assortiment.

Familie Blokker zelf aan het roer

De familie Blokker neemt zelf het roer over bij de resterende 60 Xenos-winkels, die in ieder geval voorlopig de merknaam blijven voeren. In totaal blijven daar 850 medewerkers werken. De activiteiten van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van 2019 stopgezet. Daarbij worden 180 banen geschrapt. Daarna wordt de bevoorrading uitbesteed. Financiële details zijn niet verstrekt.

Bonden ‘erger voorkomen’

Vakbond CNV denkt dat Blokker met de voorgenomen overname van de Xenos-winkels erger heeft voorkomen. Deze aankondigingen zijn ‘buitengewoon vervelend’ voor de mensen die straks hun baan verliezen in het distributiecentrum en op het hoofdkantoor, vindt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. ‘Maar als er niets was gedaan, dan was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten.’ De bond zegt voorlopig een vinger aan de pols te houden bij Blokker en Casa. ‘Ten aanzien van de 60 Xenos-winkels die niet naar Casa gaan, is nog niet alles duidelijk gemaakt door de nieuwe eigenaar, de Blokker-familie zelf. Het sociaal plan ligt er, maar we willen wel garanties dat er ook naar de letter van die wet wordt geleefd’, aldus Den Heijer.

Reageer op dit artikel