nieuws

Tweede pilot bij AH met gezonde coach

Formules 1321

Tweede pilot bij AH met gezonde coach
Supermarktcoaches tijdens de eerdere pilot. Fotopersbureau Dijkstra

AMSTERDAM – In twee vestigingen van Albert Heijn in Amsterdam begint deze week een tweede pilot met de gezonde supermarktcoach. Nieuw is dat collega’s van de coaches gestimuleerd worden gezonder te eten onder werktijd.

De gezonde supermarktcoach is een initiatief van de Vrije Universiteit (VU) en de marktleider. Doel van de pilot is om jongeren bewust te maken van gezonde voeding. In 2016 werden in drie AH-vestigingen al tien supermarktcoaches opgeleid.

Aanscherping van eerdere proef

De pilot die deze week van start gaat, is een aanscherping van de eerdere proef, zegt woordvoerder Nienke Kooistra tegen Distrifood.  ‘In de rol van de gezonde supermarktcoach geven jonge AH-medewerkers het voorbeeld bij het stimuleren van een gezond aankoopgedrag in de supermarkt van leeftijdsgenoten. Wij geloven in het principe dat jongeren sneller iets aannemen van andere jongeren’, stelt Kooistra. Voor de pilot zijn de AH-winkels aan het Land van Cocagneplein en de Wibautstraat aangewezen. De komende weken worden daar workshops gegeven.

Coach krijgt grotere rol

Kooistra: ‘De workshop is inhoudelijk verbeterd op basis van feedback van scholieren, de supermarktcoaches en supermarktmanagers die de vorige keer meededen. Zo krijgt de coach een grotere rol tijdens pauzetijden van scholen om scholieren te voorzien van advies in de winkel om gezonder te kopen en ook worden collega’s gestimuleerd gezonder te eten.’

Voorlichting aan 530 vmbo-scholieren

In 2016 hebben de coaches voorlichting gegeven aan 530 vmbo-scholieren. Het leidde, in de weken erna tot een ander aankoopgedrag. ‘Er gingen echt meer waters over de kassabanden en minder snacks. Overduidelijk hebben de tips en informatierondes aan de scholieren zin gehad’, liet assistent-supermarktmanager Bart Weber van AH Land van Cocagneplein destijds aan Distrifood weten. Alle resultaten van de pilot uit 2016 worden volgende week door de VU vrijgegeven.

Zie ook: Achtergrond: Albert Heijn supermarktcoaches

Reageer op dit artikel