nieuws

Slippens: Deal La Place goed voor iedereen

Formules 5039

Slippens: Deal La Place goed voor iedereen

VEGHEL – Het kunnen leveren aan La Place is voor Sligro geen absolute voorwaarde geweest in de onderhandelingen met Jumbo en Coop.

‘Ik zou de rol van La Place voor het slagen van de deal niet doorslaggevend noemen. Wel hadden beide partijen bij de onderhandelingen meteen het gevoel dat we op dit punt overeenstemming zouden bereiken en dat deze overeenkomst goed zou zijn voor iedereen. Daar hebben zowel Jumbo als Sligro hard aan gewerkt’, zegt Sligro-ceo Koen Slippens.

Eigen kwaliteitsnormen

Volgens Slippens is nog niet bekend of Superunie een rol speelt bij het leveren van versproducten aan La Place. ‘Op dit moment heeft La Place nog een contract met Bidfood. Dat loopt medio dit jaar af. La Place hanteert voor vers zijn eigen kwaliteitsnormen. Voor onze foodservicetak kopen wij een deel in via Superunie.’

Afscheid van collega’s

De topman is vanzelfsprekend blij met de deal, maar er is ook sprake van sentiment. ‘Ik heb vandaag een tweeledig gevoel. Enerzijds neem je afscheid van 6200 collega’s met wie je lang hebt samengewerkt en op wie je als bedrijf erg trots bent. Afscheid nemen doet in die zin een beetje pijn. Op een gegeven moment neem je echter een beslissing en er ligt nu een ontzettend mooie deal met Jumbo en Coop en een prachtige deal met La Place. Als ik Jumbo mag geloven zijn ze zeer ambitieus met La Place en dat is wat wij ook zijn. We willen immers een internationaal toonaangevend foodservicebedrijf zijn.’

Snel en voorspoedig

In de media verschenen regelmatig verhalen over de verhoudingen tussen Jumbo en Sligro. Alleen al vanwege de sentimenten zou een overeenkomst er niet komen. ‘Natuurlijk ben je elkaars concurrenten, maar voor ons is het altijd makkelijk buurten geweest met Jumbo. In de media is ook geschetst dat het afstoten van Emté een langdurig proces is geweest, maar als verschillende bedrijfsonderdelen zo vervlochten zijn, dan heb je nu eenmaal tijd nodig. Wij vinden juist dat het heel erg snel en voorspoedig is gegaan. Eind 2017 hebben we definitief het besluit genomen om Emté van de hand te doen en Jumbo en Coop waren erbij vanaf de eerste ronde. In de onderhandelingen ontstond ook nooit een vervelend gevoel. Of de prijs in de loop der tijd hoger is geworden? Ik laat me niet uit over inside informatie over het proces.’ Slippens wil ook niets kwijt over de rol van Plus in het biedproces. ‘Het was in ieder geval een competitief proces tot aan het einde toe.’

Ondernemers geen stem in keuze

De ondernemers van Emté hebben geen invloed gehad op het aanwijzen van een formule. ‘We kijken als Sligro naar het belang van alle stakeholders. Het is niet zo dat de ondernemers een stem hebben gehad in de keuze, maar wij denken wel degelijk na of de ondernemers iets kunnen met de andere formules.’

Focus op foodservice

Het afscheid nemen van Emté betekent (voorlopig) ook dat Sligro geen rol meer gaat spelen in de supermarktbranche. ‘Laat ik het zo zeggen: Sligro maakt een heel duidelijke keuze om te opereren als een internationaal foodservicebedrijf, dáár ligt de focus. Een duidelijke keuze, op dit moment is het dus niet aannemelijk dat we weer een rol gaan spelen in de supermarktbranche.’ Wanneer het proces is afgerond kan Slippens niet precies aangeven. ‘We zijn ook afhankelijk van externen, maar in de loop van 2018 zal het definitief zijn.’

Alles over de deal

Reageer op dit artikel