nieuws

RCC wijst Beej Benders terecht

Formules 1974

RCC wijst Beej Benders terecht
De visafdeling bij Beej Benders in Venlo.

DEN HAAG – De Reclame Code Commissie (RCC) heeft Beej Benders terechtgewezen. Een advertentie over korting op een kilo victoriabaars is misleidend.

In een huis-aan-huis bezorgde folder van Beej Benders werd ‘victoriabaars 500 gram €3,99, 2e 500 gram gratis’ aangeboden. De actie was geldig van 8 tot en met 21 januari dit jaar.

Tweede pond gratis

Naar het oordeel van de RCC zal de gemiddelde consument deze aanbieding zo opvatten dat de prijs van een pond victoriabaars €3,99 bedraagt en het tweede pond daarbij gratis verkregen wordt, zodat gedurende de actie voor een kilo victoriabaars €3,99 moet worden betaald. In werkelijkheid bedroeg de actieprijs €7,98 per kilo. In de uiting wordt volgens de RCC niet duidelijk gemaakt dat de aanbieding van ‘de 2e 500 gram gratis’ al in de geadverteerde prijs van €3,99 per 500 gram is verwerkt.

Tekst op bon nogal ongelukkig

Beej Benders voerde tegenover de RCC aan regelmatig te adverteren met 1+1 gratis-aanbiedingen. Zo was de aanbieding van de victoriabaars ook bedoeld. De normale prijs voor een kilo victoriabaars is €15,96. De (bedoelde) actieprijs was €7,98, waarbij de klant 1 pond betaalt en het tweede pond voor niets krijgt. Door klachten van klanten bemerkte Beej Benders dat de tekst op de kortingsbon ‘nogal ongelukkig en op zijn minst dubbelzinnig verwoord’ is. Daarom is gedurende de rest van de actieperiode de victoriabaars voor €3,99 per kilo verkocht.

Misleidend en oneerlijk

De RCC vindt dat onduidelijk informatie is verstrekt over de prijs en het prijsvoordeel van het aangeprezen product. De uiting wordt ‘misleidend en daardoor oneerlijk’ gevonden.  De RCC beveelt Beej Benders aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Zie ook: Lidl op vingers getikt door RCC

Reageer op dit artikel