nieuws

Plus stopt met zwart plastic verpakkingen

Formules 8481

Plus stopt met zwart plastic verpakkingen

UTRECHT – Plus stopt met het gebruik van zwarte kunststof verpakkingen omdat deze in de praktijk niet zijn te recyclen.

Het stoppen met verpakkingen van zwarte kunststof is de eerste stap in het streven de milieu-impact van verpakkingen van huismerkproducten terug te dringen. In de verpakkingsuitgangspunten van Plus komt circulariteit centraal te staan.

Verpakkingen toetsen

De supermarktketen toetst naar eigen zeggen dit jaar alle huismerkverpakkingen op hun milieu-impact. Dat gebeurt op basis van drie uitgangspunten: zo min mogelijk verpakken, hernieuwbaar verpakken en recyclebaar verpakken. Vanwege dat laatste uitgangspunt stopt Plus met zwart plastic, omdat dit niet wordt herkend door sorteerinstallaties en daardoor ook niet wordt gerecycled.

Duurzaam verpakken

Plus heeft het verpakkingsbeleid opgesteld met input van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Karen van de Stadt van het KIDV: ‘Plus maakt met deze aanpak duidelijk dat ze op het gebied van verpakkingen ambitie wil tonen. Het verpakkingsbeleid laat zien dat het van belang is om een integrale aanpak te kiezen.’ Het stoppen met verpakkingen van zwart kunststof is volgens haar een snelle eerste stap. ‘Door voor andere kleuren of transparante verpakkingen te kiezen, kunnen de verpakkingen wel worden gerecycled. Het vervolg is om alle verpakkingen door te lichten en te verduurzamen.’

Verpakkingsmateriaal minimaliseren

Op de eerste plaats staat het minimaliseren van het verpakkingsmateriaal. Hoe minder er gebruikt wordt, hoe lager de milieu-impact. Daarbij wordt tevens gekeken naar het voorkomen van verspilling, want verpakkingen vervullen vaak een functie. Eten blijft vaak langer houdbaar door de verpakking en de verpakking beschermt producten tegen beschadiging tijdens transport en opslag.

Hernieuwbare verpakkingen

Een tweede belangrijk uitgangspunt is de voorkeur voor hernieuwbaar materiaal voor verpakkingen. Hernieuwbaar materiaal dat recyclebaar is of wordt hergebruikt, heeft een lage CO₂-footprint en past in een circulaire economie. Daarvoor is het ook van belang dat de verpakkingen goed recyclebaar zijn.

Afval scheiden

Om het juist scheiden van afval te faciliteren, zal Plus de consument meer informatie gaan geven over hoe te scheiden. Onder andere door het nadrukkelijker vermelden van de weggooilogo’s en het geven van tips over afvalscheiding. Uiteraard staan aspecten als de gebruikersvriendelijkheid, voedselveiligheid en robuustheid van een verpakking niet ter discussie.

Met leveranciers om tafel

Plus gaat met leveranciers en hun verpakkingsleveranciers bespreken hoe zij uiterlijk 2025 kunnen voldoen aan de uitgangspunten van het verpakkingsbeleid. Daarbij wordt begonnen met de leveranciers van de grote verscategorieën. De eerste bijeenkomst met de leveranciers van brood en gebak heeft plaatsgevonden. Bijeenkomsten voor aardappelen, groente en fruit en vlees, vis en maaltijden volgen op korte termijn.

Reageer op dit artikel