nieuws

Lidl dringt plasticverbruik drastisch terug

Formules 4171

Lidl dringt plasticverbruik drastisch terug

HUIZEN – In 2025 moet het plasticverbruik bij Lidl in Nederland met minimaal 20 procent zijn verlaagd. Dat laat de keten vandaag weten.

De strategie van Lidl is gericht op het reduceren van plastic, het verbeteren van recycling en het gebruik van innovatieve verpakkingen.

Kunststofverpakkingen gerecycled

De supermarktketen heeft daarbij concrete doelstellingen geformuleerd. Behalve het verlagen van plasticverbruik kondigt de keten ook aan  dat in 2025 alle kunststof verpakkingen voor 100 procent gerecycled moeten worden. Daarmee wordt de onlangs door de EU-commissie voorgestelde Europese strategie voor plastic ondersteund.

Klimaat-impact verminderen

Lidl zet al langere tijd in op het verduurzamen van verpakkingen. ‘We vinden het belangrijk om de klimaatimpact van onze bedrijfsvoering te verminderen en het milieu te beschermen. Daarom werken we in nauw overleg met onze leveranciers aan duurzame oplossingen. Zo hebben wij recentelijk bij onze Kipster haanburger bewust gekozen voor een biobased verpakking. Met onze nieuwe plasticstrategie zetten we deze ingeslagen weg consequent en met concrete doelstellingen voort. Zo introduceren we binnenkort een duurzaam alternatief voor de veelgebruikte plastic tasjes voor het verpakken van groente en fruit’, aldus Marlijn Simons-Somhorst, manager Duurzaamheid van Lidl Nederland.

Statiegeldflessen gerecycled

De doelstellingen van Lidl zijn ook van belang voor de transitie naar circulaire systemen. De supermarktketen is daartoe vorig jaar een samenwerking met TU Delft aangegaan, om ook hier concrete stappen te zetten. Recycling is hierbij essentieel. ‘Lidl zet zich in voor circulariteit om het gebruik van grondstoffen te verminderen, hergebruik en recycling te bevorderen en afvalproductie te beperken.’ Simons-Somhorst: ‘Vanuit deze gedachte werkt het huidige statiegeldsysteem bij Lidl goed. De statiegeldflessen van eigen merken kunnen in de filialen worden ingeleverd en worden binnen een eigen systeem gerecycled. Dit gerecycled materiaal, wordt hergebruikt voor het maken van onze nieuwe petflessen. Hierdoor bestaan deze flessen al voor meer dan 60 procent uit gerecycled materiaal.’

Zie ook: Ekoplaza gaat voor totale exit plastic

Reageer op dit artikel