nieuws

Jumbo stelt ultimatum aan dc-personeel

Formules 8269

Jumbo stelt ultimatum aan dc-personeel

VEGHEL – Jumbo spoort zijn dc-medewerkers aan om op korte termijn de nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling (avr) te tekenen.

De NOS meldt vandaag dat Jumbo rond de 3000 personeelsleden van de Jumbo-distributiecentra tot 30 april de tijd geeft om een handtekening te zetten. Financieel topman Ton van Veen stelt dat tot dusver duizend mensen getekend hebben voor de avr, 10 personen hebben volgens hem tegengestemd.

Aan de keukentafel

Het opstellen van de avr is gebeurd buiten de FNV om. De bond adviseert medewerkers juist niet te tekenen en bezoekt naar eigen zeggen medewerkers die vragen hebben over de nieuwe regeling. ‘Wij vertellen aan de keukentafel bij mensen alles, ook de informatie die Jumbo niet geeft’, zegt FNV-bestuurder Ali Aklalouch. ‘Jumbo meldt vooral wat de voordelen zijn, zoals twee loonsverhogingen van 1 en 1,5 procent. Wij vertellen ook over de risico’s.’

Angst aanpraten

Aklalouch beweert onder meer dat Jumbo de avr op den duur kan aanpassen als het daarvoor toestemming heeft van de OR. Een OR waar de FNV-bestuurder weinig vertrouwen in heeft, zo blijkt. ‘Het zijn allemaal mensen die loon krijgen van Jumbo, dus wat wil je? Denk je dat die met hun vuist op tafel slaan om betere arbeidsvoorwaarden te regelen?’ Van Veen zegt in een reactie dat Jumbo de avr niet éénzijdig kan aanpassen en hekelt de rol van de bond. ‘De vakbond raadt mensen af om te tekenen door vooral angst aan te praten. Onze medewerkers zijn hier nauw bij betrokken, via klankbordgroepen. Dus hebben we er veel vertrouwen in dat een grote meerderheid zal gaan tekenen.’

Nieuwe weg inslaan

Jumbo heeft in het voorjaar van 2017 aangegeven geen heil meer te zien in de opstelling van de vakorganisaties bij de cao-onderhandelingen en wilde naar eigen zeggen een nieuwe weg inslaan voor het maken van afspraken over arbeidsvoorwaarden. Bij het opstellen van de avr is volgens de formule sterk ingezet op het inventariseren van de wensen en adviezen van de ruim 3000 medewerkers in de distributiecentra van Jumbo.

Zie ook: Jumbo lanceert nieuwe regeling logistiek

Reageer op dit artikel