nieuws

‘Grote overlap in marktgebieden Jumbo en Emté’

Formules 8301

‘Grote overlap in marktgebieden Jumbo en Emté’

BAARN – Voor 70 procent van alle klanten van Emté is ook een Jumbo bereikbaar. En ongeveer de helft van alle Emté-vestigingen heeft een Jumbo binnen een straal van 2 kilometer.

Dat blijkt uit een analyse die Erjen van Nierop van EFMI Business School vorig jaar zomer al maakte. Aanleiding was destijds het bod dat Jumbo in samenwerking met een andere partij op Emté uitbracht. Destijds was nog niet bekend welke andere partij dit was, Plus en Coop werden genoemd. Naar nu blijkt is Coop partner van Jumbo in de Emté-overname.

EFMI: helft binnen twee kilometer

Van Nierop onderzocht in hoeverre er kannibalisatie kan optreden wanneer Emté-winkels na de overname worden omgebouwd naar Jumbo. Bijna de helft (49 procent) van alle 130 Emté-vestigingen heeft een Jumbo binnen een straal van 2 kilometer. Uit eerder onderzoek, de EFMI Shopper Monitor, blijkt volgens Van Nierop verder dat voor 70 procent van alle Emté-klanten een Jumbo goed bereikbaar is.

Bron: EFMI Business School

EFMI maakte ook een analyse voor Coop. Voor die keten is de overlap een stuk minder, reden om samen met Jumbo een bod uit te brengen:

 

SuperVastgoed: 45 overlappende marktgebieden

Het in Baarn gevestigde kennisinstituut is niet de enige met een analyse. Ook makelaar SuperVastgoed, gespecialiseerd in supermarkten, sloeg vorig jaar zomer al aan het analyseren. Uit de analyse van SuperVastgoed blijkt dat er 45 overlappende marktgebieden zijn. Mede-eigenaar Tjerk van Leusden schreef op LinkedIn dat het gros van de Emté-winkels voor Jumbo interessant is. ‘Naar onze inschatting zijn er 81 voor Jumbo interessant, 8 twijfelgevallen en 32 niet interessante locaties. Ongeveer 32 locaties zullen door de AFM zeer nauwkeurig op mededinging onderzocht worden.’

supervastgoed emte jumbo

Bron: SuperVastgoed

Meer over de overname:

Reageer op dit artikel