nieuws

FNV Handel sleept Jumbo voor de rechter

Formules 12548

FNV Handel sleept Jumbo voor de rechter

VEGHEL – FNV Handel stapt naar de rechter met de eis dat Jumbo de cao moet toepassen voor zijn personeel in de distributiecentra.

‘Jumbo mag de cao niet vervangen door een avr (arbeidsvoorwaardenregeling, red.), want dat is domweg tegen de wet’, zegt Ali Aklalouch van de bond tegen Distrifood. ‘De cao die gold tot 1 april 2017, loopt stilzwijgend door als de betreffende partijen het niet opzeggen. De huidige cao loopt dus door tot 1 april 2019.’

Onderkruipersverbod

Volgens de bestuurder van FNV Handel komt in de dagvaarding ook nog een ander element naar voren. ‘Tweede punt is dat Jumbo april vorig jaar willens en wetens uitzendkrachten heeft ingezet om de stakingen in de distributiecentra te breken en dat mag niet.’ Aklalouch haalt het zogeheten onderkruipersverbod aan. Dit verbod bepaalt dat er geen uitzendkrachten mogen worden ingezet om het werk uit te voeren van de werknemers die staken.

Koude oorlog

De rechtsgang is het volgende hoofdstuk in de koude oorlog tussen de supermarktketen en de bond. Jumbo zette eerder de FNV buitenspel in de onderhandelingen over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het dc-personeel.  De bond raadt medewerkers af om de avr te tekenen, tot groot ongenoegen van Ton van Veen. De Jumbo-cfo onderstreepte eerder deze week dat de bond de arbeidskrachten alleen maar angst aanpraat.

Zie ookJumbo stelt ultimatum aan dc-personeel

Reageer op dit artikel