nieuws

Emté voor €410 miljoen verkocht aan Jumbo en Coop

Formules 24743

Emté voor €410 miljoen verkocht aan Jumbo en Coop

VEGHEL – Sligro heeft Emté verkocht aan Jumbo en Coop. Sligro wordt leverancier van La Place. Coop en Jumbo betalen voor winkels, dc’s, vastgoed en andere zaken in totaal €410 miljoen.

Dat heeft de Veghelse groothandel bekendgemaakt. Sligro spreekt nog van een voorgenomen verkoop, wat gebruikelijk is voor een beursgenoteerd bedrijf. Emté telt 130 supermarkten, dc’s in Kapelle en Putten en een vleescentrale in Enschede. Ook de functionarissen op het hoofdkantoor zijn betrokken bij de deal. Uitgangspunt bij de verkoop is dat uiteindelijk tweederde van de Emté-business bij Jumbo en éénderde bij Coop zal worden geïntegreerd. Aangezien Emté 130 supermarkten heeft, zou dit neer kunnen komen op zo’n 86 winkels voor Jumbo en 43 voor Coop.

Vertrouwen in de integratie

Het is niet voor het eerst dat deze twee partijen gezamenlijk betrokken zijn bij een overname. Daarom zien zij deze integratie dan ook met vertrouwen tegemoet, zo stellen zij. Beide partijen waren onder meer betrokken bij de overname van C1000. Voor Jumbo is het de volgende een reeks van overnames waarmee het bedrijf zich in enkele jaren tijd opwerkte tot de nummer 2 op de Nederlandse markt. Andere grote overnames waren Super de Boer en in foodservice La Place. Die laatste formule speelt ook nog een rol in de transactie. Sligro wordt leverancier van La Place en voegt zo omzet toe aan zijn foodservicetak als compensatie voor het verlies van de omzet in foodretail.

Ondernemers vanmiddag bij elkaar

De ondernemers van Emté hebben het nieuws over de overname vanmorgen te horen gekregen en komen vanmiddag in Veghel bij elkaar. Het is nog niet duidelijk welke rol de ondernemers krijgen bij de keuze welke winkels naar welke formule gaan. Voor een groot deel van de zelfstandigen wordt het in ieder geval een volgende ombouw. Een groot deel van hen was voorheen actief met onder meer de Golff-formule. In een aparte transactie wordt ook het winkelvastgoed van de supermarkten verkocht aan het consortium.

Totale waarde €410 miljoen

De totale waarde van de transactie beslaat €410 miljoen, waarvan €275 miljoen voor de retailactiviteiten. Daarnaast worden onder meer de distributiecentra in Kapelle en Putten, alsmede de vleescentrale in Enschede en de ondersteunende operationele en commerciële afdelingen van Emté op het hoofdkantoor verkocht. In de transactie zijn bedragen van €60 miljoen voor het vastgoed en €75 miljoen compensatie voor werkkapitaalposten die, als gevolg van de verwevenheid van foodservice- en foodretailactiviteiten binnen Sligro Food Group, achterblijven.

Eerdere poging afgelopen zomer

De transactie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Afgelopen zomer deden Jumbo en Coop al een poging om Emté in te lijven. Daarbij ging het naar verluidt om een bod van €300 miljoen. Op dat moment was Sligro al bezig met een evaluatie van de foodretailactiviteiten, die, ondanks de introductie van de Emté 3.0-formule, de markt niet konden bijhouden. Hoewel Sligro zelf nooit bekendmaakte wie de bieder was, werd het wel van de hand gewezen. ‘Dergelijke biedingen zijn op dit moment niet opportuun en Sligro Food Group heeft dit dan ook laten weten aan geïnteresseerde partijen.’

Veghelse rivaliteit

Lange tijd leek het erop dat het de voorkeur had van Sligro Food Group om Emté onder te brengen in een joint venture met een andere partij, om zo toch actief te blijven in foodretail en de synergievoordelen van de combinatie van retail en foodservice binnen de onderneming overeind te blijven. Daarbij werd er ook volop gespeculeerd dat Sligro liever geen zaken zou willen doen met de Veghelse rivaal Jumbo. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers liet financieel topman Rob van der Sluijs nog weten dat er gewoon zaken zou worden gedaan met Jumbo als die met ‘de beste deal’ zou komen.

Effect op Superunie en marktaandelen

Dat blijkt dus nu inderdaad het geval. Door de overname door het consortium blijft een deel van het marktaandeel van Emté behouden voor het inkoopverbond Superunie. Aangezien ook de groothandels van Sligro een deel van hun inkoop via Superunie doen, kan het verbond mogelijk ook profiteren van de leveringen aan La Place die onderdeel zijn van de transactie. Emté heeft een marktaandeel van 2,5 procent, waarvan dus ongeveer 0,9 procentpunt bij Coop terechtkomt. Als Jumbo erin slaagt om tweederde van de winkels om te bouwen, breekt het marktaandeel van de keten door de grens van 20 procent heen.

Nog voorgelegd aan instanties

De overname wordt overigens nog voorgelegd aan alle noodzakelijke instanties, waaronder de kartelwaakhond. Bij Emté werken 6200 mensen, de jaaromzet is ruim €800 miljoen. Bij de overname zijn circa 6200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden.

Meer over de overname:

 

 

Reageer op dit artikel