nieuws

Beurs blij met verkoop van Emté

Formules 3226

Beurs blij met verkoop van Emté

AMSTERDAM – Beleggers hebben blij gereageerd op de aangekondigde verkoop van Emté aan Coop en Jumbo. De koers van het aandeel van moederbedrijf Sligro Food Group steeg in de ochtendhandel op maandag met 8 procent.

Daarmee was Sligro met afstand de koploper op het Damrak. De onderneming kreeg naar aanleiding van het nieuws ook een verhoging van het beleggingsadvies van de zakenbank KBC Securities. De analisten van deze instantie noemden de verkoop een goede stap en verhoogden het koersdoel voor Sligro. De analisten stellen dat het positief is dat Sligro zich voortaan volledig kan gaan richten op de groothandelsmarkt en dat het goed is dat er een einde komt aan de onzekerheid over de toekomst van Emté. Het koersadvies van Sligro gaat nu naar €51.

Supermarkttak in de verdrukking

Vanuit financiële kringen werd al veel langer aangedrongen op verkoop van Emté door Sligro Food Group. Zo meldde Matthias Maenhout van ING in april 2017 al dat Sligro moest gaan verkopen. Hij zei dit na de presentatie van tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal. Dat was toen al niet bepaald een nieuw geluid. Al in 2012 liet de Vereniging van Effectenbezitters al een soortgelijke boodschap klinken. ‘De supermarkttak van Sligro lijkt in de verdrukking te komen. En de winstgevendheid van Emté laat nog te wensen over’, was toen al de zorg. Emté was toen net buitengesloten in de overnamestrijd om C1000.

Zonder supermarkten veel meer waard

Patrick Roquas van Kepler Cheuvreux liet eind 2016 al weten dat beleggers de verkoop van Emté zouden toejuichen. Volgens hem presteerden de winkels minder dan de rest van het concern, was er sprake van een opdrogende kasstroom uit de winkels en stonden er grote investeringen voor de deur. Sligro zou volgens hem zonder de retailtak aanzienlijk meer waard zijn. Toen wilde Sligro echter nog niet over over verkoop van de Emté-supermarkten speculeren.

Meer over de overname:

Reageer op dit artikel