nieuws

AH haalt ‘seksistisch voetbalspel’ uit schap

Formules 1812

AH haalt ‘seksistisch voetbalspel’ uit schap
de Soccer Box die door AH uit de schappen is gehaald. Foto: Facebook

ZAANDAM – Albert Heijn heeft een voetbalspel uit de schappen gehaald na kritiek op social media dat het spel seksistisch en stereotype is.

Albert Heijn is direct met de verkoop van het voetbalspel Soccerbox gestopt na kritiek op social media dat het spel seksistisch zou zijn, zo meldt het AD. AH trekt in een  reactie het boetekleed aan: ‘Dit is een extreem onzorgvuldig gekozen product. Er liggen zo’n 27.000 producten in een winkel, dan kan er wel eens iets doorheen glippen. We snappen dat dit niet had moeten gebeuren. We zullen het meteen uit de schappen halen’, aldus een woordvoerder over het spel dat in een honderdtal winkels werd verkocht.

Vrouwenvoetbal

Het balletje kwam aan het rollen nadat een trainer van voetbalclub Sparta Nijkerk zich beklaagde op Facebook dat op het etiket staat dat het spel voor ‘jongens van 8-13 jaar’ bedoeld is. Hij vroeg in het Facebookbericht om 160 spelletjes voor de vrouwenteams die naar een interland van het Nederlands Team gaan. Hij krijgt spellen van een lokale vestiging van Albert Heijn.

Toch geen goed idee

In een update van zijn bericht zegt hij het bij nader inzien toch niet zo’n goed idee te vinden om de spellen ‘aan de meiden’ te geven. Tussen de spullen zoals fluitjes en opblaasbare ballen zit ook een set kaarten met vragen waardoor hij het toch niet zo’n goed idee vindt om het spel aan de voetballende vrouwen/meisjes te geven, schrijft hij in de  update. Vragen zoals: Wat doe je het liefst op het strand? Een van de antwoorden luidt: Meiden kijken. En bij een vraag wat je zegt als een meisje dat je niet zo leuk vindt, je mee uitvraagt, luidt een van de antwoordopties: Ik lach haar uit.

  Het Facebookbericht van Hans Stam waardoor het balletje aan het rollen kwam. 

Verontwaardigde reacties

Onder zijn update wordt verontwaardigd gereageerd door Sandra Bast die het spel ook niet geschikt vindt voor jongens ‘Ik vind ze ook best seksistisch… wat wil je echt niet zien??? Huilende meiden??? En wij geen mannen met griep dan??? Enz…’.  En op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd door Janneke van Heugten, met de hashtags #seksisme en #stereotype. Die wordt meer dan 70 keer geretweet.

Reageer op dit artikel