nieuws

Activistisch Ciam roert zich bij Ahold Delhaize

Formules 2513

Activistisch Ciam roert zich bij Ahold Delhaize

AMSTERDAM – Ahold Delhaize staat onder druk van de Franse activistische aandeelhouder Ciam om zijn beschermingsconstructie op te heffen.

Volgens het hedgefonds is die zogenoemde ‘gifpil’ onwettig voor beleggers en wordt de beurskoers van het aandeel Ahold Delhaize erdoor gedrukt, meldt het ANP.

Ongewenste kopers weren

Dankzij een stichting, genaamd Stichting Continuïteit Ahold Delhaize, kunnen ongewenste kopers van het supermarktconcern worden geweerd of een opsplitsing worden tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd, maar dat ziet Ciam niet zitten. Volgens Reuters heeft Ciam een belang in Ahold Delhaize van minder dan 1 procent.

Jaarvergadering op 11 april

De jaarvergadering van Ahold Delhaize is op 11 april. Dan zal verlenging van de stichting worden besproken, maar het is geen stempunt. Ciam wil wel dat de aandeelhouders mogen stemmen over de stichting.

Aandeelhouders mogen niet meebeslissen

In februari meldde het bedrijf in zijn jaarverslag dat het besluit om een overeenkomst met de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize te verlengen bij het bestuur ligt van het supermarktconcern. Aandeelhouders mogen niet meebeslissen. Het besluit moet daarna nog goedgekeurd worden door de raad van commissarissen. Er is de mogelijkheid tot verlenging wanneer beide kanten dat goedkeuren. De stichting kan met de huidige afspraken preferente aandelen Ahold Delhaize verkrijgen en daarmee een beschermingswal opwerpen tegen een mogelijke overname van de onderneming.

Zie ook: Ahold Delhaize mogelijk prooi buitenlandse belegger

Reageer op dit artikel