nieuws

Plus voert winstgevendheid flink op

Formules 4701

Plus voert winstgevendheid flink op
© Fotopersburo Bert Jansen

UTRECHT – Plus heeft een uitstekend jaar achter de rug. De omzet nam met 5,5 procent toe tot bijna €2,4 miljard, terwijl het bedrijfsresultaat met 13 procent groeide tot €55,3 miljoen.

Dat heeft de coöperatieve supermarktorganisatie vanochtend bekendgemaakt. Algemeen directeur Jan Brouwer omschreef 2017 voor Plus dan ook als ‘een buitengewoon succesvol jaar’. Hij wees daarbij niet alleen op omzet en bedrijfsresultaat. ‘Plus is in 2017 ook sterker en beter geworden door verder te investeren in formuleontwikkeling, e-commerce, nieuwe ICT-systemen en een volledig gemechaniseerd distributiecentrum dat in 2020 de deuren opent’, aldus de dit jaar vertrekkende topman.

Consumentenomzet

De omzetgroei overtrof in 2017 opnieuw royaal de groei van de markt, aldus Plus. De consumentenomzet steeg in 2017 met 5,5 procent ten opzichte van 2016; dit is 2,1 procent hoger dan de marktgroei van 3,4 procent. De uitvoering van de strategische programma’s droegen in belangrijke mate bij aan de omzetgroei. Het gaat hierbij vooral om de ombouw van winkels naar Briljant en de succesvolle implementatie en uitvoering van het e-commerce programma. Daarnaast droegen sterke marketingcampagnes en een succesvol actiebeleid bij aan de omzetgroei.

Marktaandeel

Door de forse omzetgroei steeg ook het marktaandeel van Plus van 6,2 tot 6,4 procent. Uit de bij het persbericht verstrekte cijfers blijkt dat Plus bij die weergave nogal profiteert van de afronding. Uitgedrukt in twee cijfers achter de komma nam het marktaandeel van Plus toe van 6,24 tot 6,37 procent.

Mvo-beleid

Brouwer is ook trots op het mvo-beleid van Plus. ‘Onze inspanningen op dat gebied hebben hun vruchten afgeworpen, want Plus is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland. We zijn supertrots op deze resultaten’, aldus Brouwer.

Winkels

In 2017 werden door Plus 2 nieuwe winkels geopend in IJsselstein en Ederveen. 19 winkels zijn substantieel vergroot en 6 winkels zijn gereloceerd. Dit resulteerde in een totaal van 18.266 vierkante meter aan nieuw brutovloeroppervlak. 3 vestigingspunten met te weinig toekomstperspectief sloten de deuren. Dit betrof winkels in Ten Boer, Hardenberg en Winterswijk. Per saldo werd 7622 vierkante meter toegevoegd aan winkelvloeroppervlakte.

Lees ook: Plus breekt door omzetgrens €2 miljard

 

Reageer op dit artikel