nieuws

Plus draagt ruim miljoen Fairtrade-premie af

Formules 2405

Plus draagt ruim miljoen Fairtrade-premie af
De verdeling van de Fairtrade premie naar productgroepen. Bron: Plus/Max Havelaar

Utrecht – Supermarktketen Plus heeft in 2017 voor 1,3 miljoen Amerikaanse dollars, zo’n €1,04 miljoen, aan Fairtrade premie op huismerkproducten afgedragen. Dit blijkt uit de Impactbarometer 2017 van stichting Max Havelaar.

De omzet van Fairtrade producten bij Plus is in 2017 met 11 procent gegroeid in vergelijking met 2016, meldt de keten in een persbericht. Van de 1,3 miljoen dollar is 586.697 dollar afkomstig van premie op bananen. Koffie volgt op de tweede plaats met 463.402 dollar premie. De premie is onder meer besteed aan betere zorg en goed onderwijs.

Plus Fairtrade; afgedragen premie

De verdeling van de Fairtrade premie naar productgroepen. Bron: Plus/Max Havelaar

Huismerk zoveel mogelijk Fairtrade

Plus maakte ruim acht jaar geleden de stap om binnen het huismerkassortiment waar mogelijk volledig te kiezen voor Fairtrade, meldt de keten in het persbericht.  Zo zijn alle bananen sindsdien gecertificeerd. En dat geldt ook voor alle huismerk koffie, thee, chocoladerepen en -tabletten. Inmiddels zijn ook sinaasappelsap en tal van andere producten Fairtrade, zoals pandan- en basmatirijst, limoenen, kokosnoten en haricots verts. In 2017 volgde de introductie van samengestelde producten, zoals cacao koekjes, chocolademelk en magere bananenyoghurt. Het totale gecertificeerde assortiment van Plus bestaat op dit moment uit meer dan 400 producten.

2020 alle cacao Fairtrade

Eind dit jaar moet de cacao in 50 procent van alle Plus huismerkproducten Fairtrade gecertificeerd zijn. In 2020 moeten alle huismerkproducten die cacao bevatten Fairtrade gecertificeerd zijn. In zitten bijna 300 huismerkproducten in het assortiment met cacao als ingrediënt. Alle circa 50 leveranciers van die producten zijn aangeschreven met het verzoek om hun cacao Fairtrade te certificeren.

Volume cacao groeit door impuls Plus

Peter d’Angremond, directeur stichting Max Havelaar juicht de ontwikkeling toe: ‘De cacaoprijs is in 2017 sterk gedaald. Veel cacaoboeren in West-Afrika moeten rondkomen van minder dan 1 dollar per dag. Doordat Plus voor alle huismerkproducten waar cacao in zit kiest voor Fairtrade certificatie, zal het volume gecertificeerde cacao op de Nederlandse markt verder groeien. Hierdoor krijgen cacao coöperaties in West-Afrika meer ontwikkelingspremie. Deze premiegelden kunnen ze investeren in productieverbetering, maar ook in gemeenschapsprojecten als onderwijs en medische zorg.’

 

Infographic: Waarom Plus kiest voor Fairtrade cacao

Reageer op dit artikel