nieuws

‘AH moet stoppen met UAD-geneesmiddelen’

Formules 7969

‘AH moet stoppen met UAD-geneesmiddelen’

UTRECHT – Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) roept Albert Heijn op per direct te stoppen met verkoop van zogenoemde UAD-geneesmiddelen in haar supermarkten.

Gebeurt dit niet, dan is de politiek aan zet om de patiëntveiligheid te waarborgen, laat het IVM in een verklaring weten.

Oproep tot tekenen petitie

UAD (Uitsluitend Apotheek Drogisterij) – geneesmiddelen horen volgens IVM, zoals de naam al aangeeft, alleen in de apotheek of drogist verkocht te worden. ‘Onverantwoord gebruik van deze middelen kan grote gezondheidsproblemen opleveren en zelfs de dood tot gevolg hebben’, aldus het IVM in de verklaring. ‘Daarom roept het IVM artsen, apothekers, andere zorgprofessionals én patiënten op tot het tekenen van de petitie.’

‘AH omzeilt de regels’

Voorlichting over UAD-geneesmiddelen moet minimaal geschieden door een gediplomeerde Assistent Drogist of Drogist vindt het IVM. Volgens de directeur van het IVM, Ruud Coolen van Brakel, overtreedt Albert Heijn de regelgeving. ‘Albert Heijn voldoet hier volstrekt onvoldoende aan de wettelijke zorgplicht. Probleem is dat verantwoorde zorg in de wet redelijk algemeen is geformuleerd. Een passief informatieschermpje is een leuke gadget, maar valt nauwelijks serieus te nemen als verantwoorde zorg. Wat in ieder geval niet de bedoeling kan zijn, is dat je een supermarkt binnenloopt, diclofenac en naproxen uit de schappen haalt en scant, om vervolgens zonder ook maar één persoon tegen te zijn gekomen de zaak weer uitloopt.’

Beroep op politiek

Het IVM doet ook een appèl op de politiek. ‘Als de geneesmiddelen zonder actief toezicht verkrijgbaar blijven bij Albert Heijn moet de regelgeving worden aangepast, zodat dit soort risicovolle praktijken niet meer kunnen plaatsvinden.’

Reageer op dit artikel