nieuws

Inspectie onderzoekt medicijnverkoop Albert Heijn

Formules 4470

Inspectie onderzoekt medicijnverkoop Albert Heijn

UTRECHT – De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is een onderzoek gestart naar de verkoop van UAD-geneesmiddelen door Albert Heijn.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) vindt dat onverantwoord gebruik van UAD-geneesmiddelen (Uitsluitend Apotheek Drogisterij) tot gezondheidsproblemen kan leiden. Daarom heeft de koepelorganisatie voor de drogisterijbranche bij het IGJ een handhavingsverzoek ingediend.

Consumenten overschatten eigen kennis

Het CBD wil dat de Inspectie kijkt naar de situatie bij Albert Heijn, waar in een aantal winkels geen drogist aanwezig is, terwijl wel medicijnen als ibuprofen, diclofenac en  naproxen worden verkocht. ‘Consumenten overschatten vaak de eigen kennis van zelfzorggeneesmiddelen en onderschatten de risico’s ervan’, zegt woordvoerder Niels van Haarlem van het CBD.

Video-verbinding met assistent-drogist

AH meent echter dat de verkoop van UAD-geneesmiddelen verantwoord plaatsvindt. ‘In 197 van onze winkels is in het schap met geneesmiddelen een tablet geplaatst waarmee klanten meer informatie over de werking van geneesmiddelen kunnen vinden. Ook is het mogelijk via een audio- of videoverbinding advies te krijgen van een gediplomeerd assistent-drogist. In de andere AH-winkels is altijd een (assistent) drogist aanwezig om klanten advies te geven’, reageert Anoesjka Aspeslagh namens AH.

Per direct stoppen

Begin vorige week riep het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) Albert Heijn al op per direct te stoppen met verkoop van UAD- geneesmiddelen. Directeur Ruud Coolen van Brakel stelt dat AH de regelgeving overtreedt. ‘Een passief informatieschermpje valt nauwelijks serieus te nemen als verantwoorde zorg. AH is de enige keten die op deze manier onder de regels uit denkt te komen. Bij andere ketens is bij de verkoop van dergelijke geneesmiddelen altijd een drogist in de buurt,’ laat hij Distrifood weten.

Drogist in de buurt

Zo meldt Detailresult dat alle supers van Dirk en Dekamarkt alleen AV–geneesmiddelen (Algemeen Verkrijgbaar) verkopen, behalve de Deka World of Food in Beverwijk. ‘Daar worden achter de counter ook UAD-geneesmiddelen verkocht. Zij hebben dan ook een gediplomeerd drogist in dienst,’ meldt woordvoerder Esther Kingma. Ook Jumbo en Plus verkopen UAD-geneesmiddelen, maar dan is er altijd een drogist of gediplomeerde medewerker in de buurt.

Zie ook: ‘AH moet stoppen met UAD-geneesmiddelen’

Reageer op dit artikel