nieuws

Amerikaanse belasting helpt Ahold Delhaize

Formules 1754

Amerikaanse belasting helpt Ahold Delhaize
Foto: ANP

ZAANDAM – Ahold Delhaize heeft zijn winst in het vierde kwartaal ruimschoots verdrievoudigd. Het Nederlands-Belgische supermarktconcern profiteerde van een gunstiger belastingklimaat in de Verenigde Staten, waar het bedrijf het gros van zijn omzet vandaan haalt.

Het nettoresultaat kwam uit op €744 miljoen tegenover €178 miljoen een jaar eerder. Toen kreeg het bedrijf eenmalige financieringskosten te verwerken van bijna een half miljard. Naast de belastingmeevaller in de VS droegen ook belastinghervormingen in België bij aan het resultaat. Het concern meldde vorige maand al omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. De totale opbrengsten zakten met 3,6 procent tot €15,8 miljard. In Nederland werd met name rond de feestdagen wél goed geboerd met verkopen van €3,7 miljard, bijna 6 procent meer dan een jaar eerder.

Geen uitspraken over opvolging Dick Boer

In de Verenigde Staten liep de omzet terug door ongunstige wisselkoerseffecten. In België bleven de opbrengsten nagenoeg gelijk. Ahold Delhaize deed geen mededelingen over de opvolging van topman Dick Boer. De Belgische krant De Standaard meldde onlangs dat voormalig Delhaize-topman en huidig vicetopman Frans Muller de toppositie zou overnemen. Boer zou dan voorzitter worden van de raad van commissarissen.

Ruime stijging van dividend

Het bedrijf stelde een dividend voor van €0,63 per aandeel. Dat is 10,5 procent meer dan een jaar eerder. Ahold Delhaize herhaalde zijn doelstellingen voor dit jaar.

Reageer op dit artikel