nieuws

Ahold Delhaize mogelijk prooi buitenlandse belegger

Formules 3901

Ahold Delhaize mogelijk prooi buitenlandse belegger

AMSTERDAM – Supermarktconcern Ahold Delhaize wordt eind dit jaar mogelijk een prooi voor buitenlandse beleggers.

In december verliest het concern zijn belangrijkste beschermingsconstructie. Die wordt gevormd door de bevriende Stichting Continuïteit Ahold, die extra aandelen uitgeeft om de zeggenschap over te nemen, zodat een belager tijdelijk of definitief kan worden geweerd. Dat schrijft de Volkskrant.

Aflopende constructie verlengen

Ahold Delhaize kan de aandeelhouders vragen of het die aflopende constructie mag verlengen, maar het is de vraag of zij daarmee instemmen. Beleggers houden niet van dergelijke beschermingsconstructies, want die drukken de beurskoers. Zonder deze constructie zou het supermarktconcern in het vizier kunnen komen van een grote Amerikaanse concurrent of van private equity, dat vele tientallen miljarden euro’s op tafel kan leggen.

Relatief goedkoop op de beurs

Ahold Delhaize is relatief goedkoop op de beurs. Om dit soort vijandige overnames tegen te gaan, wil het kabinet een ‘wettelijke bedenktijd’ invoeren tegen vijandige overnames van Nederlandse kroonjuwelen, zoals Ahold en bijvoorbeeld Akzo. Die laatste was vorig jaar in een heftige overnamestrijd verwikkeld na een ‘vijandig bod’.

Medio volgend jaar

Het ministerie van Economische zaken meldt dat de constructie niet eerder dan medio volgend jaar kan worden ingevoerd. Dat is te laat om door Ahold Delhaize gebruikt te kunnen worden als het concern zijn eigen beschermingsconstructie eerder verliest. Het parlement zou een spoedprocedure kunnen beginnen vanwege Ahold. ‘Maar wij maken geen wetgeving voor individuele bedrijven’, zegt een woordvoerder in de Volkskrant. De bedenktijd geeft beursgenoteerde bedrijven die tegen hun zin zijn overgenomen het recht om 250 dagen lang alle ‘fundamentele’ strategiewijzigingen die de nieuwe eigenaar wil doorvoeren, te blokkeren. Zo krijgt het bedrijf tijd om onder de overname uit te komen, meldt de Volkskrant.

Zie ook: Meer omzet en winst voor Ahold Delhaize

Reageer op dit artikel