nieuws

Action zet FNV buitenspel

Formules 9077

Action zet FNV buitenspel

AMSTERDAM – Action sluit geen cao met de FNV af, maar komt met een eigen arbeidsvoorwaardenregeling voor zijn Nederlandse werknemers.

‘Wij vinden het niet eerlijk dat maar een paar mensen verbeteringen voor 15.000 werknemers tegenhouden’, zegt een woordvoerster van Action tegen De Telegraaf. De ondernemingsraad (or) van Action stemt volgens de krant in met het besluit. Jumbo bewandelde eerder eenzelfde weg. De Telegraaf meldt dat volgens goed ingevoerde bronnen Action contact heeft gehad met Jumbo over hoe je zo’n regeling moet invoeren. FNV zegt niet geïnformeerd te zijn door Action. Hetzelfde was het geval bij Jumbo. Ook toen moesten de bonden het uit De Telegraaf lezen.

Hogere looneis FNV

‘De cao-onderhandelingen bij Action duurden lang, maar we waren er bijna uit. De kaderleden van de FNV en de or, die vanaf het begin als toehoorder bij de onderhandelingen aanwezig was, stemden in met onze voorstellen. Maar toen toverde de FNV op het laatste moment een hogere looneis uit de hoge hoed’, zegt een woordvoerster van Action. ‘Wij hebben sterk de indruk dat ze dit deden onder druk van de FNV-top.’

Niet meer over onderhandelen

FNV eiste volgens Action ineens 3,5 procent loonsverhoging en daar mocht niet meer over worden onderhandeld. ‘Wij hebben toen een eindbod gedaan met onder meer een loonsverhoging van 2 procent. Maar dat werd verworpen door de FNV-leden.’ Naar verluidt zouden er twee à driehonderd van de 15.000 werknemers lid zijn van de FNV. Van die paar honderd FNV-leden heeft 20% gestemd. Twee derde was tegen, een derde voor het voorstel van Action.

Ronduit asociaal

De FNV erkent niet veel leden te hebben bij Action, maar noemt de actie ronduit asociaal. ,,We hebben onderhandeld over een nieuwe cao en onze looneis van 3,5 procent staat vast. Maar Action wilde bepaalde werknemers meer betalen, terwijl de flexkrachten en mensen die soms werken voor een minimumloon er niets bij zouden krijgen. Daar weigeren wij mee in te stemmen’, zegt Mari Martens, sectorhoofd handel.

Formulier voor werknemers

De werknemers van Action hebben dinsdag een formulier gekregen, waarop ze akkoord kunnen gaan met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Doen ze dat niet dan geldt de oude cao van vorig jaar. ‘De nieuwe regeling geldt twee jaar en daarna kijken we wel verder’, zegt de woordvoerster van Action. Bij Jumbo is onlangs de nieuwe regeling bij de distributiecentra ingevoerd.

Zie ook: Jumbo weigert FNV- en CNV-claim te betalen

Reageer op dit artikel