nieuws

Lidl zet in op duurzame soja

Formules 6157

Lidl zet in op duurzame soja

HUIZEN – Lidl Nederland neemt deel aan het internationale ‘Lidl soja-initiatief’.

In dit kader verplicht Lidl Nederland zich samen met Lidl organisaties in België, Denemarken, Zweden en Finland om via Direct Trade certificaten te kopen van de Round Table on Responsible Soy (RTRS).

Certificaten voor 71.000 ton soja

Het gaat hierbij om certificaten voor 71.000 ton soja. Deze hoeveelheid soja is nodig in de productieketen van producten die op internationaal niveau voor de genoemde landen wordt ingekocht.

Duurzamere sojateelt in Brazilië

Met het soja-initiatief van Lidl komt een substantieel bedrag beschikbaar om RTRS-certificaten te kopen via Direct Trade. Concreet worden daarmee de bedrijven Serra Vermelha en Progresso in Brazilië ondersteund om over te stappen op duurzamere sojateelt.

Bescherming van oerwoud

Hierbij gaat het onder meer om betere arbeidsomstandigheden, aandacht voor het milieu en  bescherming van oerwoud en andere natuur. Deze bedrijven zijn gevestigd in de gebieden Maranhão en Piauí in het noordoosten van Brazilië. Het gaat om grote bedrijven met respectievelijk 47.000 hectare en 23.000 hectare grond.

Mooie vervolgstap volgens Lidl

Het Lidl soja-initiatief is volgens de keten een mooie vervolgstap. Zo koopt Lidl Nederland in samenwerking met leveranciers al sinds 2011 RTRS-certificaten bij de inkoop van producten voor de Nederlandse markt. Ook voor de hiervoor benodigde hoeveelheid soja zal Lidl zijn leveranciers vragen om over te stappen op het Direct Trade-model door certificaten te kopen van de twee geselecteerde bedrijven. Door te werken met dat model wordt de impact van de stappen die Lidl zet op het gebied van verduurzaming van de sojateelt inzichtelijker.

Zie ook: Lidl maakt in 2016 haast met duurzaamheid

Reageer op dit artikel