nieuws

Emté sluit 2017 nipt positief af

Formules 6774

Emté sluit 2017 nipt positief af

VEGHEL – Sligro-dochter Emté heeft 2017 afgesloten met een toename van de identieke omzet met 0,2 procent. Dit is vooral te danken aan het vierde kwartaal waarin dit cijfer op 0,8 procent ligt.

Dat blijkt uit vanmorgen door Sligro Food Group naar buitengebrachte cijfers. De totale omzettoename van foodretail bedroeg in 2017 0,1 procent, met ook daar een relatief hoge stijging van de omzet in het vierde kwartaal met 0,8 procent. Deze cijfers liggen echter ver onder de marktgroei zoals die door de grote onderzoeksbureaus zijn berekend. Bij IRI ligt die op 3,7 procent en bij GfK op 2,9 procent. De cijfers van Emté komen niet als een verrassing na matige eerdere cijfers tijdens het jaar. 

Pijn lijkt vooral bij filialen te zitten

In geld is sprake van een toename van de omzet bij foodretail van €210 miljoen naar €212 miljoen. De pijn bij Emté lijkt hem vooral in de filialen te zitten. Distrifood berichtte onlangs nog dat de ondernemers van Emté de markt wel kunnen bijhouden. Moederbedrijf Sligro overweegt op dit moment de opties voor de toekomst van de supermarktdochter. Het vinden van een partner voor het exploiteren van de supermarkten heeft daarbij de voorkeur. Halverwege vorig jaar kwam Emté groot in het nieuws toen stadsgenoot Jumbo samen met Coop een bod deed. Dat werd echter afgewezen. Volgens bronnen boden Jumbo en Coop samen €300 miljoen voor de keten.

Foodservice kende wel sterk jaar

De foodservice-activiteiten van Sligro Food Group kenden wel weer een sterk jaar waardoor de totale concernomzet met 5,6 procent toenam naar €2,969 miljard. Foodservice groeide daarbij autonoom met 3 procent en in totaal met 7,8 procent. In de cijfers is voor de maand december een effect van €15 miljoen meegenomen uit de recent definitief afgesloten logistieke deal met bierbrouwer Heineken.

Volledige jaarcijfers volgen later

Sligro publiceert de volledige jaarcijfers op 25 januari. Dan volgt mogelijk ook een update over de stand van zaken rond de toekomst van Emté. De afgelopen dagen kwamen er al jaarcijfers naar buiten van Coop, Jumbo en Plus.

Download: Emté aangeschoten wild

Reageer op dit artikel