nieuws

Emté-ondernemers in spoor van marktgroei

Formules 5633

Emté-ondernemers in spoor van marktgroei

VEGHEL – Hoewel de formule al tijden in een neerwaartse spiraal zit, doen de Emté-ondernemers het relatief nog altijd goed. Met een omzetindex tussen de 103 en 104 in het laatste kwartaal weten de zelfstandige Emté’ers de marktgroei vooralsnog bij te benen.

Dit blijkt uit cijfers die Kees Kiestra, operationeel directeur foodretail van Sligro, aan de ondernemers heeft  gepresenteerd.

Gemiddelde groei in de markt

Met een omzetindex van 103/104 zitten de Emté-ondernemers op de gemiddelde groei in de markt. De filialen van Emté doen het minder goed, maar de ondernemers hebben geen inzage in die cijfers. Het enige wat Kiestra tegenover hen wilde loslaten is dat de eigen winkels van Emté het ‘wat minder doen.’ Dat zou onder meer te maken hebben met de ombouw van de filialen. Daardoor zijn die winkels in veel gevallen een kleine twee weken gesloten geweest.

Omzet met 1,6 procent gedaald

Bij de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal meldde Sligro Food Group dat de omzet van de supermarkten in deze periode met 1,6 procent was gedaald. Het concern wees er op dat die daling mede werd veroorzaakt door de verkoop van twee winkels aan een andere partij.

Reguliere transactie

Anderhalve week geleden sloot Emté de supermarkt in Boxmeer. Volgens woordvoerder Wilco Jansen van Sligro ging het om een winkel die voor de groothandel in Veghel niet winstgevend was. Daaruit moet niet de conclusie worden getrokken dat er nog meer Emté-vestigingen van de hand worden gedaan, laat de woordvoerder weten. ‘Het ging om een reguliere transactie die hoort bij de optimalisatie van ons winkelnetwerk. We openen of sluiten wel vaker een winkel’, aldus Jansen.

Geen idee

Ondertussen hebben de Emté-ondernemers geen idee wat Sligro met Emté van plan is. ‘Ze laten niets los’, aldus een ondernemer. ‘We weten niet óf er wordt gesproken, met wie er wordt gesproken, of er wordt gesproken over een fusie dan wel verkoop en wanneer er een knoop wordt doorgehakt. Het enige wat we kunnen doen is wachten.’

Reageer op dit artikel